Мей поиска от ЕС ново споразумение за границата между двете Ирландии

Според британския премиер сегашният план на Брюксел по темата не работи

Мей поиска от ЕС ново споразумение за границата между двете Ирландии

Снимка: БТА

1052 ~ 1 мин. четене
Тереза Мей призова Европейския съюз да постигнат ново споразумение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. Освен това британският премиер поиска отговор от Брюксел на публикуваната най-нова Бяла книга от Лондон, целяща да предотврати излизане на Великобритания от ЕС без споразумение за отношенията им след 29 март 2019 г.

В реч пред политици и бизнес лидер в Белфаст Мей каза, че въвеждане на твърда граница между двете Ирландии, след като Обединеното кралство излезе от ЕС, би било „почти немислимо“. Същевременно обаче британският премиер определи за немислим сегашния план на Брюксел как да се избегне твърдата граница.

Тя заяви, че ЕС трябва да се ангажира с нейния план за Brexit, представен по-рано този месец, който предлага да се договорят възможно най-близки връзки за търговията със стоки, за да се защити бизнеса и да се изпълни ангажимент за избягване на необходимостта от инфраструктура на границата.

По думите ѝ сега остава ЕС да отговори. Според Мей Брюксел не трябва „просто да разчита на предишни позиции, които вече са се доказали като неприложими, а да развие своята позиция“.

Мей пристигна на посещение в Северна Ирландия, за да се запознае отблизо с положението на проблематичната граница между британския район и членуващата в ЕС Ирландия.
Подкрепи Economic.bg