Mercedes представи първия си изцяло електрически SUV, предизвиквайки Tesla

Производството на EQC ще започне през 2019 г. в завода в Бремен

Mercedes представи първия си изцяло електрически SUV, предизвиквайки Tesla

Снимка: Daimler

8038 ~ 1 мин. четене

Mercedes-Benz представи първия си изцяло електрически SUV снощи, като така стана поредният голям производител на автомобили, който иска да играе важна роля в сектора на електрически автомобили. Mercedes-Benz EQC бе представен на събитие в Стокхолм, Швеция и е първият автомобил, произвеждан под марката EQ по новата технология на Mercedes.

Той има електрически обхват над 450 километра, в съответствие с новия европейски цикъл на движение, като общите емисии на въглероден диоксид са нула грама на километър, отново според предварителните данни.

Литиево-йонната батерия на превозното средство, която тежи 650 килограма, е произведена от дъщерното дружество на Daimler Deutsche Accumotive.

"С EQC - първият изцяло електрически SUV от Mercedes-Benz - ние правим голяма стъпка", каза в изявление във вторник Дитер Цетче, председател на Daimler AG и главен изпълнителен директор на Mercedes-Benz Cars.

"Електрическите превозни средства са основен компонент на мобилността на бъдещето. Затова инвестираме повече от 10 милиарда евро в разширяването на портфолиото си от модела EQ и над 1 млрд. евро в глобалното производство на батерии.", допълни той.

Пускането на EQC от Mercedes е най-новият опит на по-утвърдени традиционни производители на автомобили да оспорят доминацията на американската компания Tesla на Илон Мъск.

В понеделник Audi започна масовото производство на своя e-tron, първият изцяло електрически SUV на марката. Колата ще бъде официално представена в Сан Франциско на 17 септември.

Производството на EQC ще започне през 2019 г. в завода на Mercedes в Бремен, Германия, където подготовката е "в разгара си". Автомобилът ще бъде произведен на същата линия като C-Class Saloon and Estate, GLC и GLC Coupe.

Mercedes също така каза, че Beijing Benz Automotive Co, китайско-германското съвместно предприятие за производство, се готви да започне производството на EQC за местния пазар в Китай.
 

Подкрепи Economic.bg