Microsoft с приложение за разкриване на бъдещи престъпления

Компанията ще прогнозира вероятността затворници да нарушават закона отново

Microsoft с приложение за разкриване на бъдещи престъпления

Microsoft разработва програма, която да прогнозира дали престъпниците ще извършат престъпление отново в рамките на първите шест месеца след излизането им от затвора. Така се твърди във видео, създадено от Fusion.

Видеото представлява семинар от Джеф Кинг, главен програмен мениджър на Microsoft. В него той обяснява за усилията на компанията да създаде програма, предсказваща човешкото поведение. "Тук изцяло говорим за софтуер, който има способността да вижда в бъдещето.", казва той.

За да направи това, приложението използва конкретни характеристики на бивши затворници - например принадлежност към дадена престъпна банда, посещение в клиника за алкохолици или наркозависими, поведение в затвора и други. Програмата ще прогнозира с 91% точност дали има вероятност те да извършат ново престъпление в първите 6 месеца след като излязат от затвора. 

Засега софтуерът е на ниво концепция. Процесът на събиране на данни тъкмо приключва, за да може да се провери дали машината ще предсказва правилно бъдещето. 

Напоследък Microsoft инвестира солидно в развитие на технологии за предвиждане. Cortana, виртуалният асистент на Windows 10, може точно да предвиди резултата от различни NFL игри, базирано на предходни данни за играчите и условията на играта. 

Коментари: 0