Microsoft спира да продава лаптопи на Huawei

Има вероятност китайският производител да загуби правото си на Windows-лицензи

Microsoft спира да продава лаптопи на Huawei

Снимка: Pexels

Microsoft постепенно спира да продава флагманския и най-известен лаптоп на Huawei – MateBook X Pro – и така става поредната американска компания, която се съобрази с указа на Доналд Тръмп да се ограничи работата с китайските технологични компании. Вероятно от продажба ще бъдат спрени и останалите лаптопи на Huawei.

Когато през уикенда Google анулира лиценза за Android на Huawei, Microsoft не коментира дали ще забрани на китайския производител да получава лицензи, че устройствата му са съвместими с операционната система Windows. Днес обаче лаптопът MateBook X Pro на Huawei изчезна от онлайн магазина на Microsoft. Според информация на The Verge устройството засега се продава единствено във физическите магазина на американския технологичен гигант и то единствено бройки, които вече са били заредени в складовете.

Ако Microsoft евентуално напълно прекрати партньорството си с Huawei, това ще се отрази много лошо на сървърния бизнес на китайския производител заради невъзможността да използва Windows. В момента Microsoft и Huawei управляват съвместен облак за софтуерното решение Azure на американската компания, използвайки сертифицирани от нея сървъри на китайския производител.

От известно време се знае, че Huawei разработва собствени мобилна и настолна операционни системи, ако загуби правото да използва Android и Windows, но не е ясно доколко са разработени въпросните алтернативи. Изпълнителният директор на Huawei Ю Чъндун в миналото е коментирал, че компанията му „предпочита да работи с екосистемите на Google и Microsoft“.
Коментари: 0