Митовете за фалиралия бизнес

Предприемачите не искат да започват бизнес по време на пандемия

Митовете за фалиралия бизнес

Снимка: Красимир Свраков

7628 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Обявените във фалит фирми в страната, както и тези със стартирала процедура по несъстоятелност, се увеличават, показва статистика на Агенцията по вписванията. За изминалите 12 месеца (декември спрямо декември) те са с 30 повече, като най-много проблеми има в Пловдив, Стара Загора и Пазарджик. Любопитен факт е, че в столицата има намаление с 12% на годишна база.

Основен фактор за ниския дял фирми в несъстоятелност и дори намалението в столицата, е държавната помощ. Въпреки множеството критики от страна на бизнеса срещу мерките на държавата, много от фирмите все пак се възползваха от тях. Чрез парите по европрограмите, мораториумът върху кредитите и мярката "60/40" част от фирмите, които иначе биха затворили, и сега продължават да съществуват. Според Евростат, ако ги нямаше тези мерки, някои фирми биха фалирали и без пандемия.

COVID отпечатъка върху фалитите

Според данните на европейската статистическа служба през първите две тримесечия на годината е имало рязък спад в прекратилите дейността си търговци. Евростат обяснява това явление с факта, че в този период част от съответните администрации, отговарящи за регистрирането на фалити, временно са били недостъпни и тези събития се регистрират със закъснение. Това от своя страна означава, че най-сериозен скок по отношение на фалитите е налице през третото тримесечие на годината.

И докато коронакризата удари тежко икономическата активност, мащабът на фалитите от нея все още остава неясен, тъй като самата процедура по несъстоятелност е дълга и всъщност обявените в несъстоятелност в последните месеци фирми може да са предявили претенции за това и преди настъпването на коронакризата. Според редица експерти пък по-мащабната вълна от фалити ще дойде след края на държавната помощ за бизнеса, колкото и малка да е тя. В последните седмици пък редица бизнес организации предупреждават за множество фалити – от хотели до заведения и десетките свързани с тях бизнеси - заради втората COVID блокада.

Като цяло обаче според данните на Агенцията по вписванията общо броят на неактивните търговски обекти и предприятия тази година намалява заради спад в обявените в ликвидация такива, а и заради спад в заличените фирми.

Предприемачите не искат да започват бизнес по време на пандемия

Предприемачите в България се въздържат от започване на бизнес по време на пандемия и последвалата от нея икономическа криза. Доказателство за това са данните от Агенцията по вписванията, според които новорегистрираните в България фирми за последната година са намалели с около 24% спрямо 12 месеца по-рано.

Номинално спадът е най-голям в областите София, Пловдив, Бургас, Варна и Хасково. Общо в петте области са регистрирани с 6035 по-малко фирми за последната година спрямо 12 месеца по-рано. Именно там е генериран и около 73% от номиналния спад за цялата страна.

В процентно изражения най-слаба бизнес инициатива в последните месеци се наблюдава в Хасково, Кюстендил, Видин, Добрич и Смолян, където новорегистрираните фирми са с около 30-40% по-малко тази година.

Подкрепи Economic.bg