ЕС атакува САЩ и Азия на един от най-перспективните пазари

13 държави обединиха усилия

ЕС атакува САЩ и Азия на един от най-перспективните пазари

Снимка: Unsplash

1308 ~ 2 мин. четене

Германия, Франция, Испания и десет други държави членки на Европейския съюз обединиха усилията си в сферата на процесорите и полупроводниците, предава Reuters. Заедно те ще инвестират в такъв тип технологии, които са ключови за интернет базираните устройства и обработката на данни. Идеята е да тласнат развитието и да опитат да настигнат САЩ и Азия.

Новината идва непосредствено след последните още по-оптимистични прогнози за сектора. Световната организация за статистика на полупроводниковата търговия (WSTS) повиши очакванията си за пазара на чипове през 2020 и 2021 г., докато индустрията се възстановява от пандемията Covid-19.

Прогнозата е, че пазарът на полупроводници в световен мащаб ще бъде на стойност 433 млрд. щатски долара през 2020 г. Това би означавало ръст от 5.1% спрямо 2019 г. и повишение спрямо предходната прогноза за 3.3% увеличение. За 2021 г. се предвижда пазарът вече да достигне 469 млрд. долара, отчитайки годишен ръст от 8.4%. През юни WSTS прогнозира, че през 2021 г. пазар на полупроводници ще отчете скок от 6.2% и ще възлизал на 452 млрд. долара.

На фона на смелите очаквания, делът на Европа на него е около 10%, като в момента ЕС разчита на чипове, произведени в чужбина. Зависимостта от такъв тип компоненти и други продукти попадна във фокуса на вниманието по време на пандемията от COVID-19.

Тревогите за сигурността, включително по отношение на чужди правителства и компании, допълнително повишават напрежението. Във фокуса на вниманието все повече попада предизвикателството как да бъде защитена критичната инфраструктура. На хоризонта се задават технологии, като автономни превозни средства и „умно“ медицинско оборудване, от чиято изправност и непробиваемост буквално ще зависят човешки животи.

Доказателство за важността на тези въпроси е фактът, че по-рано тази година ЕС се съгласи да насочи 145 млрд. евро за дигитални проекти. Сумата представлява една пета от фонда за икономическо възстановяване, който Блокът разработи в отговор на коронакризата.

13-те държави заявиха, че ще работят заедно, за да ускорят европейската верига на стойността на електрониката и вградените системи. Според тях това ще изисква координирани действия, както и генерирани на публични и частни ресурси. Затова групата планира да се свърже със заинтересовани играчи, които да финансират идеята.

В групата влизат още Белгия, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Италия, Малта, Холандия, Португалия и Словения.

Подкрепи Economic.bg