€25 млн. на ден струва стачката в Lufthansa

Германската икономика губи милиони от протестите на авиопревозвача

€25 млн. на ден струва стачката в Lufthansa
232 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

25 млн. евро на ден губи германската икономика от стачката в Lufthansa. Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на Германската търговско-промишлена камара Мартин Ванслебен, цитирано от немски медии. 

„Колкото по-дълго продължава стачката, толкова по-голяма ще бъде вредата й“, заяви Ванслебен. 

„Ако стачните действия бъдат оценени по дни, щетите може да се изчислят на около 25 млн. евро на ден“, коментира Ванслебен.

Според ръководството на Lufthansa стачката е „безпрецедентна в историята на компанията”.

Протестите започнаха на 6 ноември и ще продължат 1 седмица. Те засягат полетите на авиопревозвача от и до трите най-големи германски летища – Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф. Заради стачката ще бъдат отменени хиляди полети.

Причината за протестите е спор между служителите и ръководството на Lufthansa за възнагражденията и социалните придобивки на персонала. Служителите се обявиха категорично против мерките за икономии предложени от мениджърския екип.   

Полети от останалите авиокомпании на Lufthansa Group – Lufthansa CityLine, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, Swiss и Brussels Airlines не са засегнати от действията на стачка и затова ще се извършат, както е планирано.

Подкрепи Economic.bg