1 млрд. лева приходи в туризма

България е на 10-о място по ръст на нощувките от вътрешен туризъм

1 млрд. лева приходи в туризма

Снимка: Стоян Йотов

240 ~ 2 мин. четене
Автор: Лора Горовска
Един милиард лева са приходите от нощувки, които е генерирал българският туризъм. Това заяви ресорният министър Николина Ангелкова при откриването на 33-ото издание на Международното туристическо изложение "Ваканция&SPA експо" в София, предаде репортер на Economic.bg.

Независимо от трудната 2015 година, посрещнахме в България повече от 7 милиона чуждестранни туристи. Общият брой на нощувките е 21 милиона, от които 8 милиона са осъществени от български граждани. Според данни на Евростат, страната ни е на 10-о място в ЕС по ръст на вътрешния туризъм.

В изложението са представени над 400 участници - туристически компании и общини. То се провежда в Интер Експо център в столицата и на място хората могат да изберат екскурзии до различни дестинации - във и извън страната.

Голяма част от българските общини показват възможностите за културен и исторически туризъм на своята територия.

"Задължително трябва да се изграждат още лифтове в зимните курорти", коментира министър Ангелкова по повод решението от вчера да се прави втори лифт в Банско. По думите й "лифт" това не трябва да се приема като страшна дума, защото съоръженията са най-екологичният транспорт и тяхната цел е целогодишен достъп до планините, а не само през зимния сезон.

Нямаме данни за осезаем спад на туристите заради блокадата на гръцката граница, каза още Ангелкова. Зимните курорти са пълни, резервациите са изпълнени. Министърът обясни, че няма оплаквания и от туристическия бранш блокадата да пречи на сезона. Ако обаче тя продължи дълго време, това може да се отрази на летния туризъм, смята Ангелкова.

МТ ще групира плажовете според индивидуалните им характеристики и ще изготви 4 методики за минимална концесионна такса. Между първо и второ четене на Закона за устройството на черноморското крайбрежие ще има разговори между МТ и МРРБ за повече защитени плажове като Корал, Иракли и Карадере.

 Разпоредба ще регулира и къмпингуването, допълни Ангелкова.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg