МРРБ инвестира нови €7 млн. в пограничните региони между България и Македония

В момента между двете страни се изпълняват 48 проекта за €10 млн.

МРРБ инвестира нови €7 млн. в пограничните региони между България и Македония

Снимка: МРРБ

724 ~ 2 мин. четене
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) инвестира нови 7 млн. евро за развитие на пограничния регион между България и Македония. Средствата са по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Бивша югославска република Македония 2014-2020 г., а целта е да се финансират проекти в областта на туризма, опазването на околната среда и повишаването на конкурентноспособността на двете страни. Това обяви заместник-министър Деница Николова, която бе председател на петото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на програмата, което се проведе в Кюстендил.

В момента между двете страни се изпълняват 48 проекта за €10 млн., като над 50% от договорения ресурс е разплатен. Зам.-министър Николова обясни, че новата покана за набиране на проектни предложения ще бъде обявена до дни, а срокът за кандидатстване ще бъде три месеца. За улеснение на кандидатите, проектите ще се подават и оценяват изцяло по електронен път.

„Резултатите, които постигаме, дават своя принос в контекста на българското председателство на ЕС, защото един от приоритетите ни е приобщаването на Западните Балкани. Тази програма е един от примерите, които дават своя принос не само към изпълнение на този приоритет, но и в утвърждаването на добрите взаимоотношения, създаване на нови партньорства и съвместни проекти, които да развиват регионите на двете държави и които са доказателство, че заедно постигаме повече“, отбеляза Деница Николова. Тя допълни, че интересът към първата покана за финансиране на проекти в пограничните райони с Македония е бил много голям, с над 200 подадени предложения.

„Обявяваме за финансиране 100% от ресурса на програмата, с което се надяваме до края на годината да изпълним всички 27 индикатори. Към момента покриваме 14 от тях“, каза още заместник регионалният министър.

Коментари: 0