МВФ планира нови 15 млрд. долара помощ за Украйна

Фискалната пропаст ще е един от факторите, които ще свият украинския брутен вътрешен продукт (БВП) със 7 на сто

МВФ планира нови 15 млрд. долара помощ за Украйна
Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че Украйна в скоро време ще получи допълнителна помощ в размер на 15 милиарда щатски долара, за да се предотврати финансов колапс на страната, съобщава Reuters.

Според МВФ фискалната пропаст ще е един от факторите, които ще свият украинския брутен вътрешен продукт (БВП) със 7 на сто. Друга от причините е сривът на износа за Русия - най-големият търговски партньор на Киев.

Според Financial Times, ако Киев не получи финансова помощ до няколко седмици, страната ще трябва да намали значително своя бюджет.

Сумата от сегашния недостиг от 15 млрд. щатски долара ще бъде добавена към предварително разпределените 17 милиарда долара. Отчетите на МВФ са показали наличие на опасност за икономиката на Украйна във връзка със събитията в източната част на страната.

Украйна се намира в тежка политическа криза, която се отразява на икономиката и бюджетната й сфера. Правителството прогнозира спад на Брутния вътрешен продукт на страната с 5% през 2014 година, а през ноември премиерът Арсений Яценюк не изключи и по-голям спад от 7%. Същото ниво на спад прогнозира и Националната банка на Украйна.
Коментари: 0