МВнР отрече, че ще гоним руски дипломати

Изявлението е по повод появилата се по-рано днес информация в британски медии, че България ще бъде солидарна с Великобритания

МВнР отрече, че ще гоним руски дипломати

От Министерство на външните работи (МВнР) заявиха днес, че България не е взимала решение да гони руски дипломати от страната. Изявлението е по повод появилата се по-рано днес информация, че България ще бъде солидарна с Великобритания заради случая „Скрипал”. За това писаха британските медии CNN, Guardian и Times.

Според тях руски разузнавачи и дипломати в целия Европейски съюз ще бъдат експулсирани през следващата седмица в отговор на атаката с нервнопаралитичен газ срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри, което бе окачествено от френския президент Еманюел Макрон като „нападение срещу суверенитета на Европа“.

Поне 10 страни са готови да сторят това, като броят им се очаква да се увеличи в отговор на призива на Великобритания за такава мярка, допълва вестникът.

Министър-председателят Бойко Борисов вчера в Брюксел коментира, че ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС да отзове посланика на Общността в Москва и обявеното намерение на много европейски държави да изгонят руски дипломати, по примера на Лондон.

Според Борисов е важно, че ЕС и Лондон, независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания, показват, че са едно цяло и неразривно свързани. „От тук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос“, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

Коментари: 0