Над 100 нови работни места за лекари във Великобритания и след Brexit

Националната служба по здравеопазване в страната започна кампания за набиране на кандидати

Над 100 нови работни места за лекари във Великобритания и след Brexit
1192 ~ 2 мин. четене

Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS) отчита сериозен недостиг на кадри, в частност на лекари-специалист по Обща медицина. По тази причина NHS започва кампания за набиране на специалисти от ЕС, които ще се избират от HR компанията Paragona.

На този етап от програмата NHS предлага работа на 100 лекари в централна Англия (Мидлендс), както и специално обучение. Лекарикте, кандидатстващи за практиката чрез Paragona, не са задължени да полагат IELTS или OET езиков изпит, което обикновено е голяма бариера за много от здравните специалисти, тъй като изискванията са много високи, съобщават от дружеството, което ще набира кандидатите. „Нашата компания организира безплатни интензивни курсове, както и помощ за всичко необходимо относно безпроблемното установяването в Англия”, коментира Кинга Лозинска, генерален мениджър в Paragona.

Първият етап от обучението на Paragona се провежда в техен собствен университет, където бъдещите служители на NHS изучават езика, културата и принципите на действие на британската здравна система. Следващият етап се осъществява при пристигането във Великобритания: всеки специалист преминава допълнително обучение, което илюстрира в детайли разликите между практиките на лекарите-специалист по Обща медицина във Великобритания и тези в другите страни.

Инициативата е част от най-мащабната кампания на NHS за набиране на квалифициран персонал от страните членки на ЕС. На различни етапи проектът цели да назначи няколко хиляди лекари-специалист по Обща медицина от цяла Европа, предлагайки работа в медицински центрове в различни региони на Обединеното кралство.

От NHS уверяват, че условията на работа на назначените лекари ще останат непроменени след излизането на държавата от ЕС. Според скорошна статистика в страната работят десетки хиляди лекари от държави-членки на ЕС, а по-голямата част от тях са към Националната служба по здравеопазване.

Великобритания е една от най-предпочитаните страни за развитие на кариера в областта на медицината, както от специализанти, така и от опитни лекари. В сравнение с други европейски държави, в Обединеното кралство лекарите-специалисти по Обща медицина имат повече отговорности и осигуряват на пациентите цялостно лечение. Те имат ключова роля в британската здравна и са много уважавани, и притежават изключително висок статут.

„Бих искала да уверя всички лекари-специалист по Обща медицина от държавите-членки на ЕС, че са добре дошли в семейството на NHS. Условията на работa и договорът, които те подписват, няма да бъдат прекъснати или променени след излизането на страната ни от ЕС. В Англия има належаща нужда от лекари-специалист по Обща медицина. Какъвто и да е резултатът от преговорите за Brexit, NHS ще продължи да наема професионалисти в сферата от Европа“ – сподели Рейчъл Сутер, ръководител на отдел „Международно набиране на общопрактикуващи лекари“ към Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS).

Повече информация за набирането на лекари-специалисти по Обща медицина за работа към Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS) може да намерите тук.

Коментари: 0