Над €4 млрд. от еврофондовете са усвоили общините

С парите са ремонтирани училища, детски градини, пътища и др.

Над €4 млрд. от еврофондовете са усвоили общините

Българските общини са усвоили повече от 4 млрд. евро през първия програмен период на Европейския съюз и са най-успешният бенефициент в страната по европейските програми. Това съобщи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова, цитирана от Kmeta.bg.

Тя коментира актуални проблеми на местното самоуправление на Деветата среща на побратимените градове от България и Русия, която се провежда в Добрич.

С финансовия ресурс е подобрена общинската инфраструктура, ремонтирани са сгради на училища, детски градини, пътища, изградени са детски площадки, паркови пространства и други, каза Гинка Чавдарова. Изпълнителният директор на НСОРБ допълни, че през изминалите седем години от програмния период общинската администрация е придобила качествено нова експертиза.

По думите й е създаден и специален фонд – „ФЛАГ“, за да се осигури равен достъп за общините до европейските средства. НСОРБ настоява за преструктуриране на данъчната система, така че общините също да имат собствени доходи и да бъде постигната реална финансова децентрализация в следващите години, заяви изпълнителният директор на сдружението.

Чавдарова добави, че общините понякога плащат висока цена за постигнати компромиси с централната власт. По думите й сдружението полага усилия за решаване на един от най-щекотливите проблеми на местното самоуправление - обявяването на обществени поръчки, като при нарушение на законодателството общините търпят големи финансови санкции.

НСОРБ създаде централен орган, който при големи покупки от общините ще обявява общи обществени поръчки, за да се постигнат и по-ниски цени, каза Чавдарова. От определените с поръчката трима-петима доставчици всяка община ще може да избира от кого конкретно да купуват стоки и услуги.

Коментари: 0