„Нафтогаз” критикува решението на Берлин да одобри „Северен поток 2”

Според компанията твърдението, че проектът е от „изключителна търговска изгода” очевидно не премахва риска за енергийната и националната сигурност на Европа

„Нафтогаз” критикува решението на Берлин да одобри „Северен поток 2”

„Нафтогаз Украйна” разкритикува решението на Германия, която вчера издаде и последното необходимо разрешително за изграждането на руския газопровод „Северен поток 2”.

Украинската компания смята, че разрешението за изграждане на тръбопровод в изключителната икономическа зона на Германия е „неприятно, но очаквано”. Това става ясно от позиция на „Нафтогаз Украйна” на страницата на компанията във Facebook, с която коментира вчерашното решение на Германия.

Според представители на украинския оператор Берлин „упорито нарича” строежа на 30 км газопровод в изключителната икономическа зона "само търговски проект" и смята, че това е въпрос, ограничен до интересите на няколко компании.

"Европейската комисия, Европейският парламент, повечето страни от ЕС, Украйна, САЩ, Канада и голяма част от германския политически елит не мислят така", пише в позицията. 

„Нафтогаз” добавя, че твърдението, че проектът е от „изключителна търговска изгода” очевидно не премахва риска за енергийната и националната сигурност на Европа.

В съобщението се отбелязва още, че украинската компания смята, че най-добрата защита за Украйна и съюзниците ѝ е завършването на реформата на газовия пазар и обещава „да продължи борбата”.

Припомняме, че вчера компанията Nord Stream 2 AG, разработваща проекта „Северен поток 2”, получи разрешение за изграждане и експлоатация на газопровода в изключителната икономическа зона на Германия. Германската федерална агенция по морските въпроси и хидрографията позволи изграждането на 30-километров участък според германските закони.

Коментари: 0