Най-богатият човек в Азия увеличи състоянието си

Ли Ка-Шин преструктурира империята си и увеличи многократно активите си

Най-богатият човек в Азия увеличи състоянието си

Акциите в дружествата, притежавани от хонкконгския милиардер Ли Ка-Шин, рязко са повишили стойността си днес на борсовите пазари, след като той обяви плановете си за преструктуриране на масивната си империя и преместването й на Каймановите острови.

Феноменално повишение е претърпяла компанията Property Cheung Kong, чиито акции са поскъпнали с 15%, докато инвестиционният холдинг Hutchison Whampoa се продава с 13% по-високи цени на Хонкконгската борса. И двете компании са под пряк контрол на Ли Ка-Шин, който притежава 86% от контролните им пакети, на стойност около 33 млрд. щатски долара, се посочва в доклад на Hurun Research Institute.

Плановете за преструктуриране на Ли бяха обявени късно в петък. Те ще се разделят активите на компаниите в нова двойка портфейли, като всички стопанства и недвижими имоти ще останат в активите на Property Cheung Kong, докато предприятията в сферата на енергетиката, търговията на дребно, комуналните услуги и телекомуникациите ще бъдат поставени под управление на Hutchison Whampoa.

Новите дружества ще бъдат регистрирани и търгувани в Хонг Конг, но и двете компании ще имат своя база на Каймановите острови, които са пословично известни с непрозрачна и съмнителна данъчна дейност.

Според Ли Ка-Шин това преструктуиране е „повратен момент“, като предприемачът допълни, че вече ще е по-лесно за инвеститорите да преценяват в кои предприятия искат да добият дял. Нововъведенията са определени като изненада от доста анализатори, но въпреки това реакциите им са били положителни.

Активите на  Ли Ка-Шин обхващат множество индустрии. Неговото име, империя и влияние са добре познати на жителите на Хонконг.

Коментари: 0