Най-голямата сделка в чип индустрията е под заплаха заради ЕС

Придобиването на Arm от Nvidia е най-голямото в сектора досега, но то може да отключи отключи нечестно конкурентно предимство

Най-голямата сделка в чип индустрията е под заплаха заради ЕС

Снимка: Unsplash

508 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Успешното приключване на най-голямата сделка в чип индустрията е под въпрос, чийто отговор зависи от Европейския съюз. Заради нежеланието на регулаторите да разгледат случая до края на летните ваканции, Nvidia Corp може да не спази крайния срок за финализирането на придобиването на британската фирма Arm Ltd на стойност 40 млрд. долара. Той изтича през март 2022 г.

Nvidia обяви сделката миналата година, предизвиквайки мигновена и бурна реакция в полупроводниковата индустрия. Британската фирма отдавна е неутрален играч, лицензиращ ключова интелектуална собственост за клиенти, които помежду си са силни съперници, включително Qualcomm, Samsung Electronics и Apple. Това повдигна логичния въпрос за потенциалното концентриране на твърде голяма пазарна мощ.

Сделката се нуждае от регулаторно одобрение от американските, европейските и китайските власти, като се очаква всички те да разгледат случая много внимателно. Nvidia обяви план да приключи придобиването до март 2022 г., но споразумението за покупка дава възможност и за удължаване на крайния срок до септември същата година. Но в този момент всяка от страните има възможност да се оттегли, ако сделката срещне неодобрение от властите.

Nvidia все още не е подала заявление за преглед на сделката към Европейската комисия. Служителите там ясно дадоха на компанията да разбере, че им трябва време до септември, за да съберат достатъчно информация, за да приемат официалното заявление на Nvidia за одобрение, твърдят трима запознати с въпроса.

Междувременно Федералната търговска комисия на САЩ събира информация за сделката, а Nvidia наскоро подаде молба за одобрението ѝ в Китай.

Според буквата на закона в Европа Nvidia може да подаде заявлението си по всяко време. Но на практика повечето компании изчакват да получат неформално „зелена“ светлина от регулаторите, за да подадат официално документите си. Адвокат, работил с органите на континента, коментира, че пускане на заявка преди да има сигнал от тях, би било самоубийствен ход за добрите отношения на Nvidia с европейските регулатори.

Комисията все още смята, че има много сериозни опасения (относно сделката)“, каза адвокатът. „Те не са готови да приемат тази декларация. Ако Nvidia тръгне по този път, това е много конфронтационна стратегия с много мощна агенция."

Сделката Nvidia-Arm се разглежда и в Обединеното кралство, където ще бъде извършен преглед на опасностите за националната сигурност. Със седалище в Кеймбридж, Arm се смята за бижу в короната на технологичната индустрия в страната.

Акциите на Nvidia са нараснали с 37% тази година, докато за сравнение повишението на технологичния индекс Nasdaq е 12%.

Страхът сред компаниите за чипове е, че Nvidia ще си осигури предварителен достъп до иновациите на Arm, което ще лиши индустрията от равна нога. Двете компании уверяват, че възнамеряват да изградят и поддържат „защитни стени“ в обединената компания, с които да предотвратят тази опасност.

Подкрепи Economic.bg