Най-слаб ръст на заплатите в САЩ от юли 2018 г. насам

Той предполага, че недостигът на работна ръка не е толкова остър, колкото предполага нивото на безработица

Най-слаб ръст на заплатите в САЩ от юли 2018 г. насам
284 ~ 1 мин. четене
Американският трудов пазар е завършил 2019 г. със слаба инерция, тъй като ръстът в заетостта е бил по-слаб от прогнозирания , а пък ръстът на заплатите е бил най-слабият от юли 2018 г. насам, пише Bloomberg. Положителното е, че поне безработицата се е задържала на ниво от 3.5% - най-ниското от около 50 години насам.

Наетите служителите в сектори извън селскостопанския са се увеличили със 145 хил. души, докато прогнозата на икономистите, анкетирани от Bloomberg, е била за 160 хил. души ръст на заетостта. Данните пък за ноември пък са били ревизирани надолу до 256 хил. души ръст на работната сила.

Средното заплащане на час пък се е повишило с 2.9% спрямо декември 2018 г., което е под прогнозите на анализаторите и е първият ръст с под 3% от юли 2018 г. насам.

Макар данните за новонаетите служители да отварят на прогнозите за постепенно охлаждане на трудовия пазар в САЩ, то неочаквано слабият ръст на заплатите предполага, че пазарът не е толкова притиснат от недостиг на кадри, колкото се предполага от нивото на безработицата. Федералният резерв засега запазват лихвените проценти стабилни след три понижения през 2019 г., чиято цел бе предпазване на американската икономика от несигурността в световната търговия и слабия ръст на глобалната икономика.
Коментари: 0