Най - вкусните морски деликатеси

Те имат уникален аромат и вкус

Най - вкусните морски деликатеси

Снимка: Pixabay

Богатството на водните басейни предоставя голямо разнообразие от храна, която освен, че е вкусна, е и много полезна. Вижте някои от най-изисканите и най-високо ценените морски деликатеси в света:

 

Стриди:

Малко неща могат да се сравнят с деликатния аромат и вкус на стридите. Те са на почит от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не трябва да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонов сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и хляб. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се приготвят и запечени, пържени в тесто, да са компонент от салата или супа.

 

Омар (лобстер):

Омарът  е от семейството на големите морски ракообразни. Той има свой собствен уникален вкус – лек, сладък, с текстура между скариди и раци.

Американският омар първоначално се е използвал за тор или за стръв, но в средата на 19 век са започнали да поддържат омарите живи по време на транспортиране в лодките и така набира популярност.

Колкото по-малко подправки слагаме при приготвяне на омара, толкова по-добре, за да не засенчваме вкуса му. Месото на омара често се сервира потопено в избистрено масло, но също така от него се приготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се допълва чудесно с кокосово мляко.

 

Миди Scallops:

Това е общоприетото наименование на един от многобройните видове морски миди. Те са с много ценна плът, богата на желязо.Една от малкото групи миди са, които плуват на кратки разстояния. Имат добре развита нервна система и очи.По-често се намират замразени, в предвид ограничения риболовен сезон и ниската устойчивост при транспортиране. Яде се предимно сурова на тартар или карпачо, но често бива приготвена на тиган. Мидата, приготвена в сметанов сос с вино, запечена с пармезан и поднесена в черупката се нарича мида „Сен Жак”.

 

Октопод:

Октоподът е главоного с меко тяло, две очи, уста, ’’клюн’’ и осем ръце (понякога погрешно наричани “пипала”). Октоподите имат сложна нервна система и отлична видимост. Те са сред най-интелигентните безгръбначни. Като стратегия за защита срещу хищници включват експулсирането на мастило. Всички октоподи са отровни, но само златните октоподи са известни като смъртоносни за хората.Приготвянето на октопод не се счита за лесно.

 

Калмар и сепия: 

Има много начини за приготвяне на сепия и калмари – пържени, те могат да бъдат и улична храна, барова закуска или стартер в изискан ресторант. В Корея понякога се сервират сурови на тънки ивици, одрани, измити, осолени и ферментирали, подправени с пикантна подправка.

Коментари: 0