Напрежението между САЩ и Китай прати златото до 3-седмичен връх

Данните за запасите на петрол в Америка подкрепиха цената на петрола

Напрежението между САЩ и Китай прати златото до 3-седмичен връх

Снимка: Pixabay

964 ~ 3 мин. четене
В сряда щатските акции не успяха да покрият натрупаните загуби от предните дни, след като инвеститорите изгубиха надежда, че може да се стигне до търговско споразумение между САЩ и Китай тази седмица. Индустриалният индекс Dow Jones завърши деня малко над нивото на отваряне с преднина от едва 4.47 пункта. Широкият индекс на Щатите S&P 500 се раздели с 0.16 на сто от стойността си, докато Nasdaq Composite се понижи до 7943.32 пункта. През деня Intel публикува прогнози, които разочароваха инвеститорите и доведоха спад на акциите с 2.6 процента, което допълнително натежа върху щатските индекси.

Отвъд oкеана преобладаваха позитивните настроения, които изведоха водещите индекси на зелена територия. На борсата във Франкфурт индексът DAX се покачи с 0.72 до 12179.93 пункта, докато търговията е Лондон повиши FTSE 100 с 0.15 процента до 7271 пункта. През деня един от губещите в Европа беше компанията за електронни цигари Imperial Brands, чиито продажби разочароваха инвеститорите и поевтиняха с повече от 6%.

В рамките на деня цената на златото достигна до 3-седмичен максимум покрай напрежението от търговските отношения между САЩ и Китай, но в последните часове на деня щатската валута засили позициите си и обърна тренда, като понижи ценния метал с 0.28% до 1280.85 долара за трой унция. Цената на среброто се понижи с близо половин процент до $14.83, на фона на силния долар.

През деня бяха обявени данните за запасите на петрол в САЩ, които изненадаха анализаторите, като показаха спад с 4 млн. барела спрямо предходния отчетен период. Това подкрепи цената на нефта до 61.98 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна до $70.26.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

Основният акцент в четвъртък ще падне върху данните за седмични молби за помощи при безработица в САЩ, които е един от важните измерители на икономическото състояние на страната. Очакванията на анализаторите са за спад на молбите спрямо данните от предходната седмица, което би имало положителен ефект върху щатската валута. При големи отклонения от предвидените стойности може да се наблюдава засилена волатилност при валутните дойки, включващи долара (USD).

Инструмент на фокус - Unicredit

Последните дни финансовия сектор е един от най-зле представилите се, което се отрази на една от водещите европейски банки Unicredit. Акциите поевтиняха под възходящата тренд линя и 50 периодна средна, което е сигнал за отслабване на тренда и формиране на корективно движение. Очакванията ни са низходящото движение да продължи до тестване на нивото на подкрепа между 10.00 – 10.50.

AUD/USD

Изглежда, че валутната двойка събира сили за обръщане на низходящия тренд и се подготвя за пробив на зоната на съпротива, където се намира и 50 периодната средна. Психологическото ниво 0.70 задържа котировките от ново понижение, което формира период на консолидация, след който може да очакваме активиране на купувачите. Пробив над 0.7030 ни дава сигнал за покупка с краткосрочна цел стойности около 0.7075.

XAG/USD

Цената на среброто се намира до горната граница на низходящ канал, като се очаква пробив и опит за поскъпване до 100 периодната средна. При неуспешен пробив над линията на съпротива пазарът ще окаже натиск върху цената и трябва да последва бързо възстановяване на низходящото движение с тенденция за поевтиняване под 14.50.

DAX

Немският индекс срещна сериозна съпротива при 100 седмичната плъзгаща средна, което може да сложи край на възходящото движение. При седмично затваряне под психологическата граница от 12000 пункта би трябвало продавачите да вземат контрол и да натиснат индекса към тестване на минимумите около 10500 пункта. Втори сценарии имаме при покачване над 12500 пункта, което ни е сигнал за влизане в дълга позиция, което е възможно да покачи европейския бенчмарк до максимумите при 13500.
Коментари: 0