NASA изпраща самолет на Марс

Prandtl-m ще проучи подходящи места за приземяване на бъдеща експедиция на хора

NASA изпраща самолет на Марс
NASA планира да започне проучване на Марс. За целта в момента изследователският център "Армстронг" тества прототип на летателна машина, която носи името Prandtl-m и ще бъде първият самолет направен от човека, в атмосферата на Марс. 

За направата на апарата ще бъдат използвани фиберглас или въглеродни нишки, а размахът на крилете по време на полет ще бъде 60 сантиметра. Прототипът тежи по-малко от половин килограм, но поради факта, че гравитацията на Марс е значително по-ниска от тази на Земята, марсианската версия на самолета може да тежи почти два килограма, без това да пречи на летателните му качества.

Атмосферата на Марс е много по-рядка и затова NASA ще проведе тестове високо в земната атмосфера, пише изданието The Verge. Очаква се Prandtl-m да бъде издигнат с балон на височина 30 500 метра по-късно тази година, а на по-късен етап самолетът ще бъде издигнат на височина 137 000 метра. 

При успешно провеждане на тестовете, машината ще полети към Червената планета в сгънато състояние със следващия марсоход, който ще бъде изпратен в началото на 20-те години. 

От 90-те години американската космическа агенция активно изучава повърхността на Червената планета с различни роувъри. С този полет учените се надяват да проучат подходящи места за приземяване на бъдеща експедиция на хора на Марс.
Коментари: 0