НАСА: Марс губи по 100г от своята атмосфера на всяка секунда

Учените изясниха причините за загубата на атмосферата на Марс

НАСА: Марс губи по 100г от своята атмосфера на всяка секунда
420 ~ 2 мин. четене

На предварително обявената пресконференция НАСА съобщи, че обобщавайки данните от космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution), който е на орбита около Марс са изяснили причините за загубата на атмосферата на Марс.

Вятърът, всъщност слънчевият вятър - поток от високоенергийни частици от нашата звезда е този, който е отвял атмосферните йони. Нашата планета има силно магнитно поле, което ни защитава от пагубното влияние на слънчевия вятър, но Марс - няма.

Преди Земята е разменяла полюсите си, само за около стотина години. Така през това време нашата планета губи магнитното си поле и става уязвима.

Марс някога е имал магнитно поле, но ядрото му се е охладило и така магнитното му поле е отслабнало, а с това и защитата му. Въпросът е, че без тази защита планетата губи и атмосферата, и водата си. Това може да се случи и с нашата планета.

Данните от приборите на космическия кораб MAVEN съвпадат с компютърните симулации, направени за анализ на процесите, довели до загубата на атмосферата на Марс.

Триенето на частиците на слънчевия вятър с атмосферните частици и индуцира ток в горните слоеве и изхвърля 25% от атмосферните частици директно нагоре, по-голята част от тях - 75% се завихрят и изостават в подветрената страна, "опашката" на Червената планета и се разсейват в космоса.

Всяка секунда Марс губи по 100г от своята атмосфера - кислород и въглероден диоксид. А количеството може и да е много повече.

Когато Слънчевата система е била млада, Слънцето е изстреляло гигантски протуберанс, който е доближил Марс. Това събитие е станало фатално за атмосферата му. Ускорените йони от слънчевият вятър удрят атмосферата и я разрушават, а по време на тази слънчева буря частиците се движат с двойно по-висока скорост и повишават 10-20 пъти нормалните нива на загуба на атмосфера.


Вляво е Марс със сегашното състояние на атмосферата си, а вдясно по време на процеса на загубата й.

Космическия кораб MAVEN е изстрелян на 18 ноември 2013г и от тогава е на орбита около Марс и изучава горните слоеве на атмосферата на Червената планета.

Космическият кораб носи осем различни сензори на борда си, включително йонен масспектрометър и магнитометър, а според НАСА неговата цел е: "да определи ролята, която е изиграла през времето загубата на летливи вещества от атмосферата на Марс в космоса, давайки възможност да се вникне в историята на атмосферата на Марс и климата, течната вода, а и обитаемостта на планетата"

Подкрепи Economic.bg