Наследниците на Петр Келнер се провалиха с последния му проект

Акционерите на чешката Moneta Money Bank отказаха офертата на инвестиционния фонд PPF

Наследниците на Петр Келнер се провалиха с последния му проект

Снимка: БТА

6800 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Петр Келнер

Наследниците на милиардера Петр Келнер, който загина при катастрофа с хеликоптер в края на март, не успяха да осъществят мечтата му за разширяване на бизнес империята за 48 млрд. долара до традиционното банкиране. Холдингът PPF, който навлезе и в България като собственик на телеком оператора Теленор и на bTV Media Group, не успя да придобие една от водещите банки в Чехия – Moneta Money Bank. Това стана ясно във вторник, след като акционерите на финансовата институция не дадоха съгласието си за сделката. Именно това бе и един от последните проекти на основателя на PPF Петр Келнер приживе.

Припомняме, че преди две години семейство Келнер също опита да придобие банката, но предложението бе отхвърлено от акционерите и тогава. Новата оферта за придобиването датира от началото на 2021 г., като вторият по големина акционер в Moneta и двама съветници на други по-малки съсобственици препоръчваха да се отхвърли с аргумента, че цената не отразява скорошното нарастване на банковите акции. Справка показва, че сред останалите акционери на банката, макар и с дял под 10%, попадат финансовите гиганти JPMorgan Chase и Goldman Sachs.

Към момента PPF притежава близо 30% от банката, като стратегията на холдинга бе да изгради голям европейски кредитор с чешки корени, който да се конкурира по-добре на пазар, доминиран от международни играчи. РРF иcĸaше дa oбeдини cвoятa бaнĸa Аіr Ваnk АЅ и cвъpзaнитe c нeя чeшĸи финaнcoви aĸтиви, c Моnеtа. За целта Moneta трябваше да придобие Air Bank заедно с чешките и словашките единици от световния потребителски кредитор Home Credit и кредитора Benxy, на цена от 25.9 млрд. крони (1.2 млрд. долара). За тази цел бяха нужни 50% от гласовете на акционерите, които и бяха налице по време на събранието им.

Акционерите обаче трябваше да вземат и решение за издаване на 291 милиона нови акции при 80 крони на акция, записана на името на PPF. Приходите от 23.3 милиарда крони трябваше да помогнат да се плати за придобиването на горните дружества, а PPF да увеличи своя дял до 55.4%, като разреди този на останалите акционери. За това решение обаче бяха нужни 75% от гласовете на акционерите, които така и не се намериха. С липсата на квалифицирано мнозинство на практика сделката се проваля.

При обединението на Moneta и Аіr Ваnk щеше да бъде създаде третата по големина банка в Чехия с 2.4 милиона клиенти.

Подкрепи Economic.bg