Netflix и Amazon – големите печеливши на тазгодишните „Оскари“

ТВ мрежата ESPN също се нареди сред престижните носители на наградата

Netflix и Amazon – големите печеливши на тазгодишните „Оскари“
1008 ~ 2 мин. четене

Две стрийминг услуги и една телевизионна мрежа спечелиха най-желаните филмови награди „Оскар“. Историческите победи за Amazon, Netflix и ESPN демонстрират как се развива и разширява филмовия бизнес.

Netflix и Amazon правят сериозни инвестиции в игрални и документални филми, за да запазят и увеличат абонатите си.

Amazon Studios спечели три „Оскара“ след като филмът "Манчестър от морето" (Manchester by the Sea) взе приза за най-добър оригинален сценарий, звездата на филма Кейси Афлек беше награден за най-добър актьор. Третата награда е за "Продавачът" (The Salesman), който бе отличен за "Най-добър чуждоезичен филм"пред погледа на главния изпълнителен директор на компанията Джеф Безос.

Днес на началната си страница Amazon празнува победата си. Видео услугата на компанията, Prime, ще започне излъчването на "Манчестър от морето" през май,  а "Продавачът" от това лято.

Главният съперник в стрийминга на видео на Amazon, Netflix, също спечели първия си „Оскар“ в нощта на наградите. "Белите каски" ("The White Helmets"), който в момента се разпространява от стрийминг услугата, спечели „Оскар“ за "Най-добър късометражен документален филм". 40-минутният филм е сред най-търсените заглавия в Google сред американските потребители на търсачката.

ESPN беше отличен от филмовата критика за "О Джей: Произведено в Америка" ("O.J.: Made in America."), който получи награда за "Най-добър пълнометражен документален филм". Той е с времетраене 7 часа и 47 минути и е най-дългият номиниран филм в историята на наградите.

"Когато създадохме ESPN Films преди 10 години, никога не сме мечтали, че ще бъдем приети от филмовата общност по този начин", заяви вицепрезидент на компанията Конър Шел, цитиран от CNN Money, а президентът на ESPN Джон Скипър изпрати на служителите си мейл в чест на победата. "Предполагам, че мнозина се подиграваха с идеята, че ESPN ще бъдат взети на сериозно в наградите на „Оскар“, но сега това е реалност", написа Скипър.

Подкрепи Economic.bg