16 ноември е Международният ден без тютюнопушене

По традиция всеки трети четвъртък на месец ноември се отбелязва деня без тютюнев дим

16 ноември е Международният ден без тютюнопушене

На 16 ноември отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. По традиция на този ден се призовава всеки пушач да откаже цигарите в името на своето здраве и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Асоциация „България без дим“ апелира да използваме парите за цигари за благотворителни каузи под мотото „Да спечелим заедно-един ден без цигари“. Пушачите могат да се включат в инициативата като използват спестените от цигарения дим пари за дарителски акции по техен избор.

  „Цялото ни общество ще спечели от един ден без тютюнев дим“, заяви д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение „България без дим“, „пушачите ще спечелят един ден без пагубното въздействие на цигарите, а чрез спестените пари ще бъдат финансирани благородни каузи“, обобщи д-р Гавраилова, предаде БТА.

Инициативата на Международния ден без цигари възниква в град Рандолф, САЩ, през 1971 г. Американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Коментари: 0