Nokia 3310 на 21 години: Историята на една легенда

Моделът на финландската компания влезе в залата на славата на мобилните технологии

Nokia 3310 на 21 години: Историята на една легенда

Снимка: Twenty20

2861 ~ 5 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

След като беше купено и след това унищожено от Microsoft, звеното на Nokia за мобилни телефони изчезна, поне във вида, в който го познавахме. Но никой не може да забрави емблематичните и крайно разнообразни модели на компанията, която доминираше на пазара преди ерата на смартфоните.

През 90-те и началото на 2000-те гамата от „глупави“ мобилни телефони на Nokia бяха обичани от милиони, а финландската телекомуникационна компания бе станала пионер в мобилната технология.

Кой обаче е най-легендарният модел на марката? Вероятно много хора имат свои любими модели, които са притежавали през годините, но безспорно има едно име, което всеки знае, дори да не е притежавал точно този телефон. Става въпрос за Nokia 3310, която беше представена на 1 септември 2000 г., което значи, че вчера той стана на 21 години.

Специализираният сайт Techradar.com ни превежда през историята на Nokia 3310 и това, което го направи толкова специален, така че все още се помни с толкова голямо удоволствие днес и дори беше преработен през 2017 г. като нов телефон.

Историята на произхода му

През 1996 г. се появи първият от „интелигентните“ телефони на Nokia под формата на комуникационната серия 9000, която включваше модем за пренос на данни, достъп до интернет, имейл и др. Той разполагаше с вградена QWERTY клавиатура и голям екран с разделителна способност 640x200.

През 1999 г., когато се ражда 3210, Nokia представя комбинация от цена, размер и функции, подходящи за масовия пазар. Предшественикът на 3310 можеш да изпраща SMS съобщения, имаше вградена любимата игра Snake и беше първият мобилен телефон на достъпна цена, който излезе на пазара с напълно вградена антена.

Успехът на 3210 доведе Nokia до създаването на устройството, което кара любителите на телефоните по целия свят с умиление – 3310.

Този елегантен, компактен телефон имаше всички функции на 3210, но в по-малка и по-лека рамка (133g срещу 153g), много възможности за персонализиране, благодарение на сменяемите предни и задни панели, заедно с много други подобрения във вътрешността и софтуера.

Именно изключителната устойчивост на този емблематичен телефон днес го поставя в Залата на славата на мобилните телефони, както и фактът, че той е продал над 126 млн. бройки от старта си.

Спецификациите

С размери 113x48x22 мм и тегло 133 грама, Nokia 3310 не беше най-лекият телефон наоколо, но стана известен с това, че се чувства отчетливо солиден, докато гладките му линии бяха осигурени чрез използване на вътрешни антени, а не на заострени външни алтернативи.

Въпреки че дисплеят може да не изглежда кой знае какво в сравнение с QHD екраните на днешните телефони, зелено осветеният монохромен дисплей с размери 84x48 пиксела беше лесно четим при ярка светлина и имаше достатъчно детайли, за да позволи на Nokia да добави някакъв характер към потребителския интерфейс на телефона.

Горният ръб на телефона бе снабден с голям бутон за включване/изключване, а навигацията в менюто се извършваше чрез клавишите със стрелки нагоре/надолу. Изборите в менютата ставаха със синия бутон.

Бутонът „c“ действаше като клавиш „назад“, „отмяна“ и „изтриване“, а клавиатурата винаги беше отзивчива и можеше лесно да се почисти благодарение на подвижната лицева страна.

Поддръжката на двулентов диапазон 900/1800MHz означаваше, че ще работи във всяка европейска мрежа и въпреки че NiMH батерията с капацитет 900 mAh има официално време в режим на готовност от 260 часа, повечето потребители на 3310 ще потвърдят, че срокът между две зареждания беше безкраен.

Телефонът разполагаше и с изобилие от функции – телефонен указател с ограничена SIM карта от 250 контакта, предсказуемо въвеждане на текст T9, 35 предварително заредени мелодии (и 7 слота за вашите собствени композиции), както и часовник, хронометър, таймер, калкулатор и валутен конвертор – все „интелигентни“ функции, които някога бихте могли да поискате или имате нужда по това време.

Цената

Въпреки че може да не звучи толкова невероятно евтин от днешната гледна точка, че това е бюджетен телефон, 3310 стартира на цена от 129.99 паунда (около 160 долара) с договор във Великобритания.

В края на своята популярност (около 2003 г.) 3310 се продаваше на дребно за по-малко от 45 паунда в супермаркетите Tesco, а по-късно се превърна телефон, който да се разпространява до третия свят много евтино.

Наследниците и смъртта на Nokia

След очевидния успех на 3310 в цяла Европа, след него се родиха много други братя и сестри. Те включват подобрения 3315, който имаше син LCD дисплей и подсветка на клавиатурата и стана популярен в цяла Азия. Моделите 3390 и 3395 бяха пуснати като алтернативи в Северна Америка, докато Австралия получи 3315.

През 2001 г. моделите 3330 и 3350 носят със себе си WAP достъп до интернет, което ви позволява да изтегляте Java аплети (предимно игри) заедно с памет за още 100 записа в телефонния указател на самия телефон.

До 2005 г. Nokia пусна истински 3G смартфони като Nokia N80, работещи на базата на Symbian базиран софтуер S60, и в това време предлагаха наистина използваема 3 MP камера и пълноцветен екран.

През декември 2008 г. Symbian вече беше започнал да достига своя връх и с пускането на пълния сензорен екран с клавиатура N97 и Nokia 5235 в стил candybar година по-късно. Но с появата на iPhone и ранните телефони с Android, операционната система на Nokia наистина започна да изглежда стара.

Последният бял лебед на Symbian дойде в началото на 2012 г. с 41 MP камера на борда с модела 808 PureView. Това бе една от най-добрите камери за смартфони по онова време.

През 2011 г. Microsoft пусна първата си модерна операционна система за смартфони – Windows Phone 7, с която Nokia имаше желание да се включи в битката на „умните“ телефони, пускайки моделите Lumia 710 и 800 на Световната конференция на Nokia в края на октомври същата година.

През следващите две години стартираха още много модели Lumia, но тъй като Windows Phone никога не набра популярност, заедно с метеорните продажби на Android и iPhone, на 3 септември 2013 г. беше обявено, че Microsoft възнамерява да придобие мобилния бизнес на Nokia в сделка на обща стойност над 7 млрд. долара.

През октомври 2014 г. Microsoft обяви, че са решили да прекратят изцяло брандирането с Nokia, като бъдещите модели Lumia носеха изключително името на Microsoft и логото на Windows Phone.

След няколко години марката Nokia се завърна на пазара на смартфони чрез лицензионно споразумение с HMD Global, започнало през 2017 г. Топ телефоните и бюджетните телефони вече разполагат с марката Nokia, но това е благодарение на HMD Global, а не на финландската компания.

Копнеж по славните дни

Nokia 3310 беше наистина гигант на своето време. Ако не познавате някой, който е притежавал такъв телефон, честно казано бихме се обзаложили, че живеете или на Луната, или в най-дълбоките тъмни дълбини на Антарктида.

3310 и неговият предшественик донесоха наистина удобен за потребителя, здрав и достъпен мобилен телефон за потребителите по целия свят и може би е единствено отговорен за масовото популяризиране на SMS съобщенията сред тийнейджъри и млади хора в началото на 2000-те.

Без 3310 къде щяхме да сме днес? Дали нашите iPhone-и щяха имат заострени външни антени? Би ли бил пазарът на мобилни аксесоари там, където е днес без капаци на Xpress-on? Бихме ли мачкали бонбони (Candy Crush) ежедневно без гения на Змията?

Ако все още имате някой от тези славни телефони, скрит в чекмедже някъде (или сте го дали на майка си, която все още го използва), не го изхвърляйте. Никога не знаеш кога може да ти потрябва телефон, който да преживее апокалипсиса. Ако това не се случи, става чудесен чук, снаряд или дори бронежилетка J

Подкрепи Economic.bg