Нов политически играч? Само с мандата на стара партия

Няма достатъчно време за регистрация на нов проект, ако следващите парламентарни избори ще са след два месеца

Нов политически играч? Само с мандата на стара партия

Снимка: Красимир Свраков

5370 ~ 4 мин. четене
Иглика Горанова Автор: Иглика Горанова

Пред перспективата за провеждане на трети поред парламентарни избори партиите, носители на идеята за промяна, са изправени пред задачата да осигурят конфигурация в новия парламент, която да е доста различна от настоящата. Вече е ясно, че няма да има правителство с третия мандат, а мостовете между „Има такъв народ“ и партиите на промяната са минирани. Това означава, че призивът на Слави Трифонов следващият парламент да прояви смирение и да състави правителство, ще трябва да се реализира без партията му.

Нуждата от нов политически играч, който да е предвидим и стабилен, е повече от очевидна, след като "Има такъв народ" потопи идеите на протеста срещу управлението на ГЕРБ с двата си необясними отказа да участва в сформирането на правителство, представи партиите на промяната като неспособни да управляват и вкара страната в спирала от предсрочни избори. Цяло чудо е, че социолозите все още дават трето място на непредвидимата ИТН на следващите избори.

Идеята за проект около служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, които имат висок рейтинг и са харесвани както от десницата, така и от левицата, защото са активни, взимат решения и търсят възможности за държавата, набира скорост от месеци. Напоследък нероденият още проект „Петков-Василев“ се представя почти като факт от политолози и социолози, без реално да има индикации, че двамата участват в подготовка около създаването на партия. Самото му споменаване означава, че някой опипва почвата и мисли в тази посока. Има обаче много очаквания и гадаене по знаци. Самият Петков обяви, че ще занимава с политика като приключи с работата си като министър. Същото заяви и Василев.

Групата във Facebook в подкрепа на Кирил Петков за премиер обаче е нетърпелива и вече набра над 97 хил. последователи.

„Искат да ни изкарат "лелките" на Б. Борисов, висящи по шията на Краля-Слънце, очакващи някое кюлче в деколтето. Да, ама не. Визията и харвардското образование на Кирил Петков и Асен Василев са плюс, но хората оцениха не тях, а делата на тези хора. За първи път от 30 години някой осветли далаверите на самозабравилата се политическа власт и ги изкара на светло! За първи път има хора, които не се продават като славчовците в българското политическо пространство!“, не крият възторга си членове на тази група, към която официално се присъедини и Петков на 24 август.

Най-неочаквано и служебният премиер Стефан Янев заяви пред Nova, че би гласувал за хора като Василев и Петков.

Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място“, заяви Янев.

Без да дава подробности как би изглеждал този проект, но така интригата получи нов живот. Предполага се, че едва ли служебният премиер би могъл така категорично да заяви, че би гласувал за Петков, ако подобна идея не е обсъждана при това на ниво президент.

На кои избори може да се появи този проект?

Ако Янев, Петков, Василев и проф. Денков останат в следващия служебен кабинет, който Радев ще назначи, след като парламентът се разпусне за втори път в рамките на тази година, поради неспособност да излъчи кабинет, това означава, че те не могат да се занимават с партийно строителство. А и сформирането на партия иска време. В Закона за политическите партии са описани подробно процедурите.

Най-малко 50 граждани, които не членуват в друга партия, създават инициативен комитет, който приема учредителна декларация и открива подписка за учредители на партията. Те трябва да са най-малко 500 души и на учредително събрание да създадат партията. Приемат устав и след това следва съдебна регистрация, за която се изискват множество документи, сред които нотариални заверки, списък на 2500 членове с техните ЕГН-та и адреси, а съдът трябва да се произнася в едномесечен срок след подаване на молбата. Следват публикуване в „Държавен вестник“ и вписване в регистър.

Ако Петков и Василев не са служебни министри, теоретично биха могли да се справят с много помощ и желязна дисциплина в рамките на два месеца, при положение, че процесът вече е започнал.

Сещам се, че толкова дисциплинирани са само военните, но няма как да се създаде организация от Радев и Янев, каквито предположения се появяват, защото единият е президент, а другият е премиер“, смята политологът Георги Киряков.

Според него, ако такъв проект се появи на тези избори, трябва да си намери мандатоносител.

Като Сакскобугготски

Теоретично влизането в политиката на тези избори може да стане през „царската врата“ на Симеон Сакскобугготски.  Царят използва за влизането си в българската политика за мандатоносители две малки и неизвестни партии – на българските жени (Весела Драганова) и Национално възраждане „Оборище“ (Тошо Пейков). По подобен начин постъпи и Васил Божков, който се яви за изборите на 4 април т. г. като водач на листата на партията "Българско национално обединение - БНО", чийто председател Георги Георгиев отстъпи регистрацията си на „Българско лято“. Това е един от вариантите за скоростно влизане в политиката още на тези избори.

Другият вариант е да не се ползват мандатоносители, а  рейтинговите министри да се явят на следващите предсрочни парламентарни избори с техен проект, защото прогнозите са, че и следващият парламент трудно ще излъчи управление, ако същите партии влязат в него. Причината е, че скандалите около съставянето на правителство начерта червени линии между партиите на промяната, което прави задачата им за управление още по-трудна. На фона на тази безпомощност един проект с естествен лидер като Петков – млад, образован, активен, семеен, с екологично мислене и позитивен, изглежда добра възможност.

Подкрепи Economic.bg