Нов вирус атакува банки, използващи системата SWIFT

Все още няма информация за това как вирусът засяга работата на програмата

Нов вирус атакува банки, използващи системата SWIFT

Нов вирус атакува банки, използващи системата SWIFT, става ясно то данни на компанията Symantec. За първи път троянският кон Odinaff стана известен през януари, но в последно време мащабите на атаките са доста забележим. Известно е, че в 34% от случаите на атаки са били подложени на финансови институции, в други случаи, обектите на атаки не са определени, но експерти предполагат, че основната цел са били приложения за работа на финансовите пазари. Към днешна дата, от атаките са пострадали организации САЩ, Хонгконг, Австралия, Канада, Великобритания и Украйна.

"Според нашите оценки, пострадалите са около 100 организации", - се казва в публикация на изданието eWeek от техническия директор на Symantec Security Response Ерик Чен. Компанията отбелязва, че в някои случаи атаките са насочени към клиенти на система за обмен на междубанкова информация SWIFT. Вирусът може да влезе в системата, когато инсталирате заразен MS Office или когато разархивирате RAR-архиви.

След като попадне в компютъра, вирусът самостоятелно му създава допълнителни програми, които могат да доведат до нарушаване на данните, изпратени от банките чрез SWIFT. Въпреки това, към днешна дата, експерти все още не разполагат с информация за това как вирусът засяга работата на системата.

През септември системата SWIFT обяви предстоящото пускане в експлоатация на механизъм, който да защити банки и други клиенти на системата от измамни транзакции. Клиентите на SWIFT ще получават отчет за операциите, при които те се използва програмата, така че те ще могат да проверят дали чрез SWIFT се провеждат неупълномощени от тях операции.

Коментари: 0