Новият директор на НАП може да бъде уволнен след проверка

Ще се проверява дали Спецов е продал фирмата си, знаейки за стартирала данъчна ревизия

Новият директор на НАП може да бъде уволнен след проверка

Снимка: БТА

10516 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че вероятно ще започне проверка дали новият директор на Националната приходна агенция (НАП) Румен Спецов е продал фирмата си през 2016 г., знаейки, че срещу нея е стартирала данъчна ревизия. Ако се окаже, че това е така, Спецов ще бъде уволнен като изпълнителен директор на агенцията.

Ще пуснем проверка вероятно още днес, търсим инспекторат, който да я направи, защото очевидно НАП не може да проверява сама себе си“, коментира Василев. Въпреки това той няма съмнения в „почтеността на г-н Спецов“.

Новият директор на НАП придобива фирмата „Гранекс Трейдър“ ЕООД след напускане на системата на НАП през юни 2015 г. Той я продава през април 2016 г. и малко след това тя натрупва задължения към бюджета. Дължимата сума по последна информация от НАП е 1.1 млн. лв. и вече около 5 години тя не е платена.

Официалната позиция на НАП е, че Румен Спецов няма нищо общо с натрупаните дългове, което било отговорност на новия собственик Данаил Николов. Справка в Търговския регистър показва, че лицето е управител на десетки фирми.

В понеделник лидерът на лявата „Нормална държава“ Георги Кадиев поиска оставката на Спецов, тъй като според него Спецов продава фирмата си два месеца преди готовия ревизионен акт, т.е. той вече е получил съобщението на НАП за започване на ревизия.Подкрепи Economic.bg