Oткритие дава надежда за възстановяване на загубени спомени

Американски изследователи са открили ключа към регенериране на синапсите

Oткритие дава надежда за възстановяване на загубени спомени

Откритие на изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис(UCLA) дава надежда на болните от Алцхаймер, че вече ще могат да запазят в паметта си важни спомени от живота си. Според тях след време болните в начален стадии на болестта ще успяват да съхранят съществено количество от важните си житейски спомени и по този начин ще могат да водят една идея по-пълноценен живот.

Те твърдят, че човешките спомени не се съхраняват в синапсите – връзките между мозъчните клетки или невроните, които биват унищожени от коварната болест. Основна роля в този случай изиграва нервната система, която е способна да регенерира въпросните загубени връзки, като чрез нервните мозъчни импулси ще бъдат възстановени изгубените спомени.

Откритието не дава 100% сигурност за успех, но според учените е голяма крачка към устойчиво съхранение на спомените на боледуващите. Те определя задачата си като нелека, но не и невъзможна.

Фактът, че синапсите отсъстват при началния стадии на болестта не се оказва от решаващо значение, защото самите връзки между тях остават налични и техните неврони могат да бъдат използвани в борбата срещу загубата на спомени. Заради този факт откритието на учените от Калифорнийския университет може да се окаже революционно при третирането на пациенти, диагностицирани с болестта на Алцайхмер.

Като основна функция изследователите определят синтезирането на протеини, които да стимулират създаването на синаптичните връзки и да възстановят дългосрочните спомени в съзнанието на боледуващите. С този факт те дават обяснение на загубата на спомени след мозъчен удар и се надяват да облекчат страданията на болните и техните близки.

Коментари: 0