Няма пряка опасност за България от напрежението между Турция и Русия

Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова

Няма пряка опасност за България от напрежението между Турция и Русия
3686 ~ 2 мин. четене

Няма пряка опасност за нашата страна от конфликта между Русия и Турция заради сваления руски самолет. „Въпреки това в район, в който отношенията са много комплицирани и непрекъснато генерира бежански потоци, се добавя и ново усложнение”, коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в сутрешния блок на BTV. По думите й това е инцидент и проблем в отношенията между две държави и трябва най-бързо да намери някакво решение. 

Вицепремиерът коментира още, че страната е направила всички възможно, за да гарантира сигурността по границата и да овладее бежанския поток към България, като към момента той значително е спаднал.

Общо 28 000 души са минали през страната ни досега, обяви Бъчварова. Тя направи сравнение със Словения, където минават по 11 000 мигранти, а в Македония – по 4 000-5 000 до 7000. Там обаче няма възможност за регистрация и вземане на отпечатъци, затова и рискът е много по-голям. В България мигрантите се регистрират, получават статут и, ако отговарят на условията, продължават пътя си, обясни тя.

Вицепремиерът каза още, че се надява до средата на следващата година да имаме напълно изградена ограда по турската ни граница.  По думите й службите ни си вършат добре работата, като само за една година не са били допуснати 330 души, тъй като за тях е установено, че има основание да носят риск.

Бъчварова отрече да има конфликт между нея и финансовия министър заради предложението за орязване на социалните придобивки на служителите в МВР. В момента тече проверка за незаконния протест, като преди да се определят наказания, ще се изчака пълна констатация по случая. 

Подкрепи Economic.bg