Обезпокоително е, че създаването на съдържание от AI е на един клик разстояние от всеки

Донякъде е илюзия, че „преди“ е имало рязко разграничение между истина и измислица, но днес повече от всякога се нуждаем от критично мислене

Проф. Федерика Русо, професор по философия и етика на техно-науката и проектен мениджър на SOLARIS:

Обезпокоително е, че създаването на съдържание от AI е на един клик разстояние от всеки

Снимка: Личен архив (фотограф: Harold van de Kamp)

5288 ~ 6 мин. четене
Мирела Вавова Мирела Вавова

Федерика Русо е щатен професор по философия и етика на техно-науката. Тя работи в катедрата „Вестердайк“ в Института „Фройдентал“ в Университета в Утрехт и е почетен професор в Университетския колеж в Лондон (катедра „Научни и технологични изследвания“). Била е гост преподавател и е работила по изследователски проекти в университетите в Кент, Питсбърг и Лувен.

Нейните изследвания засягат епистемологични, методологични и нормативни аспекти, които възникват в здравните и социалните науки, като обръща специално внимание на политическите контексти и на силно технологизирания характер на тези области. Федерика има множество публикации по в тези области.  

Понастоящем Федерика е главен редактор на Digital Society; в миналото тя е била главен редактор (заедно с Филис Илари) на European Journal for Philosophy of Science и е изпълнителен редактор на Philosophy and Technology. Тя е член на Управителния комитет на Европейската асоциация по философия на науката и външен член на факултета в Института за напреднали изследвания към Университета в Амстердам.

На 26 октомври Федерика Русо ще се включи в конференцията AI N' CYBER 2023, организирана от Дигитална национална коалиция в партньорство с Еconomic.bg и Фондация „Конрад Аденауер“. Повече за събитието може да откриете на сайта и в страниците във Facebook и LinkedIn.

Последвайте ни във Viber
Последвайте ни в LinkedIn
Последвайте ни във Facebook

Подкрепи Economic.bg