Столична община ограничава скоростта до 30 км/ч заради мръсния въздух

ДАИ, КАТ и Столичният инспекторат започват спешни проверки на емисиите от двигателите на автомобилите

Столична община ограничава скоростта до 30 км/ч заради мръсния въздух
4049 ~ 2 мин. четене
В определени зони на София движението на автомобили ще се ограничи до 30 км/ч. Това е една от мерките, които Столична община ще предприеме срещу тежкото замърсяване на въздуха с фини прахови частици. През последните седмици стойностите на този параметър достигнаха 500 милиграма на квадратен метър в центъра на града, докато максималната допустима норма е 50 мг.

Първата от тези "успокоени" зони ще е между бул. „Христо Ботев”, ул. „Алабин”, „Леге”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”.

Фандъкова представи пакет от мерки, които включват още
предлагането на велосипеди под наем в замърсените зони, с които хората да се придвижват. Градският транспорт пък ще може да се ползва безплатно, като колите му ще се пропускат с предимство.

ДАИ, КАТ и Столичният инспекторат започват спешни проверки на емисиите от двигателите на автомобилите в София. Проверките започват от бул. "Ботевградско шосе".

„Надявам се на следващото заседание – на 23 февруари да получим възможност и право временно да ограничаваме движението на автомобили в определени зони при прогноза за завишен нива на замърсяване, както да регламентираме пускането на безплатен градски транспорт в такива дни. Говорим за дни с трайно завишаване на нормите“, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Друга мярка са засилените проверки на Столичния инспекторат за изгаряне на материали като гуми, пластмаси, както и завишен контрол върху строителните обекти. Инспекторатът е съставил над 6000 акта за миналата година. Йорданка Фандъкова настоя за засилени проверки с повече екипи на строителните обекти.

Столична община е амбицирана да предложи и национални стандарти за горивата, които да гарантират ниска влага за дървата за отопление и 10% нива за пепел при твърдите горива, подпомагане на енергийно бедните с горива, които имат ниски емисии, както и специална програма за подмяна на остарели отоплителни инсталации.
Подкрепи Economic.bg