Около 60% от малките ученици имат готовност да се върнат в клас

Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда

Около 60% от малките ученици имат готовност да се върнат в клас

Снимка: Unsplash

232 ~ 1 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Родителите на 57.03% от учениците от I до IV клас в общините с обща заболеваемост над 250 на 100 000 души в цялата страна са дали съгласие децата им да се върнат в училище, като бъдат изследвани с щадящи тестове за COVID-19 два пъти в седмицата. В останалите общини началните класове и в момента учат присъствено, съобщават от МОН.

Паралелките, в които повече от половината ученици ще влязат в клас при новите условия, са 62.76% от всички в страната. Останалите ще продължат да се обучават в електронна среда.

В 19 области и съгласията от родители, и броят на паралелките в начален етап, които ще учат присъствено, е над 50%. В клас се връщат повече от половината паралелки в 21 области.

Желанието за възстановяване на присъственото обучение при редовно тестване на учениците е особено силно в София-град. В столицата съгласие са дали родителите на 68.44% от малките ученици. Присъствени занятия могат да започнат за 77.94% от паралелките.

На второ място е област Добрич. Утре там могат да отидат на училище 66.6% от децата от I до IV клас в 70.18% от паралелките.

На опашката са училищата в област Монтана. Там едва 36.4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Присъствени занятия могат да започнат децата в 33.95% от паралелките в начален етап.

Предпоследна в списъка е област Видин съответно с 38.63% подадени декларации за съгласие и 34.65% от паралелките с готовност за присъствено обучение.Подкрепи Economic.bg