Оланд иска тотално премахване на лагера в Кале

Лондон трябва да е по-активен в решаването на мигрантската криза, заяви френският президент

Оланд иска тотално премахване на лагера в Кале

Президентът на Франция Франсоа Оланд се обяви за пълно премахване на бежанския лагер във френския град Кале. Той посети района на лагера, намиращ се в близост до жп-линията, свързваща Франция и Великобритания, съобщи в. LeFigaro.

„Ситуацията тук е неприемлива и всички го знаят. Правителството ще стигне докрай“, категоричен бе Оланд. 

По думите на президента Франция няма да бъде „държава на лагери“. Властите насърчават приемните центрове от отворен тип, които да приютят мигрантите от Париж и Кале.

В лагера в Кале, известен като „Джунглата“, в момента живеят между 7000 и 10 хил. души. Повечето от мигрантите са от Судан и Афганистан. Те се опитват да стигнат до Великобритания чрез товарни камиони през Ламанша. Това е и поводът френският държавен глава отново да се обърне към Великобритания с искане да „изиграят своята роля” в решаването на мигрантската криза.


„Решен съм да видя как британските власти изиграват своята роля за хуманитарните усилия, които Франция предприема сега тук и които ще предприема утре. Това, че Обединеното кралство взе решение да излезе от ЕС, не го освобождава от ангажиментите към Франция“, подчерта Оланд, визирайки двустранните споразумения между Париж и Лондон.

През миналата седмица вътрешният министър Бернар Казньов заяви, че лагерът ще бъде затворен „преди да дойде зимата“.

В същото време започна изграждането на преградна стена, която да спира мигрантите да влизат във Великобритания.

Коментари: 0