Осем младежи печелят едномесечен стаж в ЕП

Конкурсът „Оставаме в България” провокира младите хора да реализират потенциала си у нас

Осем младежи печелят едномесечен стаж в ЕП

Осем младежи, представили най-иновативните проекти в конкурса "Оставаме в България", печелят едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел. Конкурсът е предназначен за студенти от бакалавърска и магистърска степен от български и чуждестранни университети, ученици от 12-ти клас, талантливи млади хора с предприемачески дух и иновативни идеи.

Организатор на събитието е Съветът на жените в бизнеса в България, като тази година надпреварата се проведе под надслов „Иноватори на бъдещето - Стажанти 2016”.  По време на състезанието бяха представени над 70 проекта в областта на технологиите и иновации, инфраструктура и околна среда и социални иновации и човешки ресурси.


Отличени бяха над 20 младежи, които получиха предметни награди и стипендии. Най-високо оценени бяха проектите на 8 млади таланти, които ще имат възможността на участват в 5 едномесечни стажа в Европейския парламент в Брюксел в екипа на евродепутата от ГЕРБ Мария Габриел, както и да осъществят 3 работни посещения в Европарламента.

Целта на националната стажантска инициатива „Оставаме в България“ е да окаже подкрепа на младите хора да реализират потенциала си в България и да потърсят професионална реализация в страната.


Инициативата е насочена към студенти в българските университети, български студенти в чужбина, чуждестранни граждани с интерес за стаж в България и ученици от 11/12 клас от средно-образователните и професионални учебни заведения. Всяка година над 1400 стажанти започват своя професионален път в компаниите-членове на Съвета, като 30-35% от тях остават в тези компании и след стажа на постоянна работа.

Кампанията стартира през 2015 г. с конкурса за есе „Стажът – първа стъпка в моята кариера“ и поставя началото на поредица инициативи на Съвета, насочени към младите таланти на България.

Това лято стартира и новия проект в рамките на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България” - Лятна академия „Лидери на бъдещето”, насочена към ученици 11/12 клас и студенти 1-2-ра година.


Академията целеше посредством лекции, дискусионни форуми и работилници да даде допълнителна информация, знания и опит на младите хора за кариерно ориентиране, да запознае участниците с компаниите и техните политики за работа с млади хора и да им даде възможност да придобият допълнителна подготовка в комуникации, презентационни и дигитални умения, креативно мислене и други основни познания, необходими за добра професионална реализация.

30 млади таланти имаха възможност в рамките на един месец да работят с преподаватели, лектори и ментори, благодарение на което превърнаха своите креативни идеи в проекти, придобиха опит и самочувствие в представяне, защита и отстояване на идеите, получиха допълнителни доказателства и аргументи, че бизнесът в България предоставя много добри условия за старт на кариерния път и професионална реализация.

Коментари: 0