Осем нови български зелени бизнес решения

Всеки екип на стартиращите фирми е получил менторство и подкрепа до 50 000 евро

Осем нови български зелени бизнес решения

Бизнес клубът за устойчив растеж на Клийнтех България - Green Business Network Bulgaria представи осемте стартиращи компании, завършили третото българско издание на най-успешния акселератор в Европа за развитие на чисти технологии, решения за устойчив бизнес и климатични иновации на Клийнтех България и Climate-KIC.

В рамките на програмата стартиращите фирми получиха достъп до интензивен тренинг, международно менторство и финансова подкрепа от до 50 000 евро на екип.

AgroBomb демонстрираха как биотехнологиите могат да доставят алтернатива на химическите торове, за да помогнат на земеделските производители да произвеждат екологично чиста храна с повишен добив.

LAM‘ON показаха работещо екологично и достъпно решение за печатната индустрия.

Diesel Express Tester демонстрираха разработката си, която спестява много щети при използването на некачествено гориво в земеделието.

Hyperfold се представиха с технология за разработване на аксесоари за съхранение на храни и напитки, като алтернатива на най-масовите опаковки.

Акселератора завършиха и четири компании в инвестиционна готовност. Това са:

Connected Bin с решение за умни контейнери за отпадъци;

CRISTA с облачно-базирана платформа за оценка на климатични рискове за застрахователи, пре-застрахователи и земеделци;

Eljoy bikes със системата си за споделено ползване на електрически велосипеди, която тази година направи успешен пилот в София, съвместно със Столична община, Клийнтех България и  Climate-KIC;

Rivus с високоефективните дюзи за пестене на вода за хотелиерството и индустрията.

Досега в България Climate-KIC Accelerator и Клийнтех България са подпомогнали развитието на  24 иновативни бизнес решения, като само за последните две години компаниите са привлекли допълнителни инвестиции и приходи от продажби в размер от над  1 000 000 лв. Climate-KIC Accelerator работи в мрежа с още 24 държави на ЕС и така дава достъп на предприемачите на уникална международна среда от ментори и инвеститори.  Кандидатстването за изданието на програмата за 2019 г. вече е отворено.

Коментари: 0