От днес е удължена пешеходната зона на бул. „Витоша”

Предвижда се връзка и с Градската градина, посредством забрана за автомобилно движение по ул. „Съборна“

От днес е удължена пешеходната зона на бул. „Витоша”

Снимка: Economic

Пешеходната зона на бул. „Витоша” е по-дълга от днес, 3-ти март. За автомобили се затваря участъкът от ул. „Алабин“ до бул. „Ал. Стамболийски“.

Чрез удължаването на пешеходната част на булеварда ще бъде продължена естествената пешеходна ос до площад „Света Неделя” и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София.


„Така пешеходната зона по бул. „Витоша“ се свързва с пл. "Света Неделя". Предстои площад "Св. Неделя" да бъде освободен от автомобили, заедно с цялостна реконструкция, с която да покажем археологическото наследство, което разкрихме в последните години. На следващ етап планираме продължение на пешеходната зона до Градската градина”, написа кметът на София Йорданка Фандъкова във Facebook.

Предстои площад "Св. Неделя" да бъде освободен от автомобили, след което площадът ще претърпи цялостна реконструкция. За по-голямото удобство на пешеходците на по-късен етап се предвижда връзка и с Градската градина, посредством забрана за автомобилно движение по ул. „Съборна“.

С  тези промени автомобилното движение в тази зона ще бъде изцяло забранено. Трамвайните мотриси на градския транспорт ще продължат да се движат по обичайния си маршрут без промяна, като това допълнително ще стимулира екологичния начин на придвижване в централните части на града. Така пешеходните пространства в центъра на града ще бъдат свързани и по-достъпни.

Коментари: 0