От новия дизайн на мярката „60/40“ няма да могат да се възползват земеделците

Държавната схема се трансформира от 1 юли, припомни министър Сачева

От новия дизайн на мярката „60/40“ няма да могат да се възползват земеделците

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавната мярка „60/40“, която бе създадена с цел запазване на заетостта заради въведените мерки от държавата срещу разпространението на коронавируса, ще се трансформира от 1 юли. От новия модел на схемата, който ще съществува до края на месец септември, обаче няма да могат да се възползват хората, работещи в селскостопанския сектор, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева.

„Не мисля, че има сектори, които изобщо не могат да разчитат на подкрепа от държавата. Просто различните сектори имат различни възможности. Специално за действието на мярката „60/40“ за в бъдеще нашето предложение ще бъде да се изключи възможността за кандидатстване от сектора на селското стопанството, защото в този сектор има други отделни мерки и програми, както и европейско финансиране. Другите сектори, които ще бъдат изключени са финанси и застраховане, както и сектора на държавното управление, защото там средствата са гарантирани по друг начин“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за „Нова телевизия“.

В същото време преди дни министър Сачева обяви пред депутатите от ресорната комисия в парламента, че единствено заетите в транспортния бранш ще могат да се възползват от двойно финансиране от държавата. И така на практика единствено за тях схемата „60/40“ ще се превърне в „80/20“ – тоест 80% от заплатите ще се поемат от държавата, а 20% от бизнеса.

„Автобусният транспорт ще е единственият, който ще може да се възползва от комбинирана подкрепа. Ще може да кандидатства по мярката „60/40“, както и субсидията от 290 лв. с всички осигуровки. И така помощта за тях се превръща в „80/20“, обясни министър Сачева преди дни.

Припомняме, че правителството реши да отпусне нов вид вид държавна помощ, този път в подкрепа конкретно на автобусните превозвачи, която ще започне да действа от 1 юли. Отделеният за нея финансов ресурс е 40 млн. лв. Превозвачите ще могат да кандидатстват от 1 до 15 юли за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител.

По време на днешното си телевизионно участие министърът на труда и социалната политика напомни, че кандидатстването по сега действащия дизайн на държавната схема е до 30 юни, а изплащането на средствата ще продължи до 30 юли.

„По схемата в продължение на 49 дни кандидатите непрекъснато се увеличават. Към момента има над 160 000 подадени заявление за запазване на работните места на 260 000 работници“, каза Сачева и добави, че се наблюдава тенденция към връщането на нивата на безработица от преди възникването на коронакризата. По думите ѝ преди извънредното положение в България средно на ден са се регистрирали по 1300 безработни в бюрата по труда, а за вчерашния ден регистрираните са 1248.

Коментари: 0