Отвориха тунела „Ечемишка“ след козметичен ремонт

До дни трябва да излезе анализ на риска и в други тунели в критично състояние, заяви служебният министър на регионалното развитие

Отвориха тунела „Ечемишка“ след козметичен ремонт
3953 ~ 1 мин. четене

Тунелът „Ечемишка” на автомагистрала „Хемус” днес отново бе пуснат в експлоатация след козметичен ремонт. При 24-часов режим на работа е демонтирана старата осветителна конструкция като са премахнати 1625 стари осветителни тела. За гарантиране безопасността на движението е монтирано аварийно осветление със 108 LED осветителни тела, съобщават от правителствената пресслужба.

Тунел Ечемишка

Техническо решение за възможно най-бързото пускане на движението при осигурена безопасност е предложено от специална експертна комисия, назначена от АПИ.

„За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години” – това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков при откриването на тунела. Той подчерта, че краткото време, в което са извършени ремонтните дейности, е било от изключителна важност, защото в противен случай Северна България е щяла да остане за дълго със затворени транспортни връзки.

Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов заяви, че има и други тунели в критично състояние. „Възложил съм анализ на риска до 15 февруари с предложение за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването им”, съобщи министърът.

Герджиков каза, че ще покани в Министерския съвет всички строители, които са работили денонощно в тунела, за да изрази лично благодарността си към тя.

Тунел „Ечемишка” беше затворен след трагичен инцидент на 5 февруари, при който загина една жена. След инцидента служебният премиер уволни шефа на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов. Сред освободените от длъжност бе и директорът на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев.  Директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ инж. Георги Златев  подаде оставка сам.

Все още се води разследване по случая в тунела „Ечемишка”.

Подкрепи Economic.bg