Палестинци и израелската полиция се сблъскаха в Ерусалим

Проблемите бяха очаквани след края на петъчната молитва в джамията Ал Акса

Палестинци и израелската полиция се сблъскаха в Ерусалим
Очаквано палестинците и израелската полиция стигнаха до сблъсъци в Стария град на Ерусалим след петъчната молитва. Силите за сигурност са разпръснали малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА. Хиляди палестинци обаче са се включили в обявения днес „ден на гнева“.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки „Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица“, а също и „Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников“.
 
Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.
Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

В центъра на Аман протестиращите скандираха „Ерусалим е арабски“ и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.
Коментари: 0