Парното поскъпва с близо 7% от днес

Най-много скачат цените в Пловдив и София

Парното поскъпва с близо 7% от днес
Средното увеличение на цената на топлоенергията, която се доставя от топлофикациите в страната, се увеличава средно с 6.72% от днес. Това обяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране на брифинг след закритото заседание. Най-голямо ще е поскъпването в Пловдив и София.

„След като беше прието повишението на цената на природния газ за последното тримесечие на 2018 г., всички потребители ще заплащат по-висока цена от не повече от 8%. Въз основа на това решение днес КЕВР прие изменение в цените на топлинната енергия на топлофикациите в страната“, каза Иванов.

Увеличението на цената за топлинната енергия с гореща вода за последното тримесечие на 2018 г. ще бъде както следва:

„Топлофикация – София“ ЕАД – 7.97%;
„ЕВН България Топлофикация“ ЕАД – 8.57%;
„Топлофикация Плевен“ ЕАД – 4.66%;
„Топлофикация Бургас“ ЕАД – 4.88%;
„Веолия Енерджи Варна“ ЕАД – 2.28%;
„Топлофикация Враца“ ЕАД – 6.32%;
„Топлофикация ВТ“ ЕАД – 4.39%;
„Топлофикация Разград“ ЕАД – 5.35%;
„Юлико-Евротрейд“ ЕООД – 6.21%;
„ОВЕРГАЗ МРЕЖИ“ АД – 2.55%.

„От 29 септември 2017 г. до 28 септември  2018 г., освен промяната в курса на долара, промяната в цената на суровия петрол, която е ценообразуваща във формулата се е променила с почти 44%. Второ, промяната в цената засяга само топлофикации, които работят с природен газ. Четирите топлофикации, които работят с въглища, остават с непроменени цени. Това са „Топлофикация Русе“ АД, „Топлофикация Перник“ ЕАД, „Топлофикация Сливен“ ЕАД и „Топлофикация Габрово“ ЕАД“, заяви още председателят на КЕВР.
Коментари: 0