Tesla достави първите произведени в Китай електромобили

Компанията постави рекорд по най-бързо стартиране на производство от нов завод

Tesla достави първите произведени в Китай електромобили

Снимка: БТА

Tesla започна доставките на Model 3, произведени в новия завод в Шанхай. Първите 15 бройки бяха доставени днес. Това се случи на специална церемония, на която служители на Tesla получиха поръчаните от тях коли.

Началото на строежа на фабриката беше дадено преди по-малко от година, като според компанията досега нито един производител на коли не е успявал да свали готов модел от нова поточна линия толкова бързо. Следващият месец доставките ще се увеличат, допълват от Tesla, цитирани от Reuters.

Произведените в Китай Model 3 седани се продават за 50 хил. долара преди приспадането на държавните субсидии. Внасяните от САЩ Model 3 автомобили с по-дълъг пробег започват от  62 840 долара. Стандартният модел с по-къс пробег се продава в САЩ за 40 хил. долара.

Заводът в Шанхай започна да се строи преди 357 дни като част от плана на Tesla да увеличи присъствието си на най-големия автомобилен пазар в света и да минимизира влиянието на търговската война между САЩ и Китай. Компанията по-рано бе заявила, че целта ѝ е да започне доставки преди Китайската нова година на 25 януари.

На церемонията днес присъстваха и представители на китайското правителство. Кабинетът подкрепя американския автомобилен производител, който е първият изцяло чужд на територията на азиатската страна.

Tesla работи и по създаването на сервизни центрове и зарядни станции в Китай, като през 2020 г. целта е броят им да бъде удвоен. Плановете са да бъде и удвоен и персоналът в сервизните центрове.

Намеренията на компанията са да произвежда по 1000 автомобила седмично, т.е. приблизително по 280 коли на ден.

Коментари: 0