Първият български Закон за киберсигурност – акцент на Sofia CyberSec 2019

Една седмица остава до международната конференция за киберсигурност

Първият български Закон за киберсигурност – акцент на Sofia CyberSec 2019

Снимка: Pixabay

1976 ~ 2 мин. четене

Първият български Закон за киберсигурност бе приет  в края на 2018 г. С него се поставят основите за създаване на ефективна система за превенция и борба с кибератаките и за ограничаване на мащаба, честотата и въздействието на инцидентите в киберпространството. Законът ще е акцент и на международната конференция за киберсигурност Sofia CyberSec 2019, която ще се проведе на 14 февруари, четвъртък, в зала „Джон Атанасов“ в Sofia TechPark. 

Законът за киберсигурността обхваща браншовете Енергетика (електричество, нефт и газ), Транспорт (въздушен, железопътен, воден и сухоземен), Банково дело (кредитни институции), Инфраструктури на финансовите пазари (места за търговия, централни контрагенти), Здравеопазване, Онлайн търговия и Цифрова инфраструктура (интернет точки за обмен, доставчици на системни услуги). Законът съдържа правила, адресирани към няколко различни категории задължени субекти - публични и частни. 

Какви са ангажиментите на различните страни по закона и кои са най-актуалните технически решения - това ще бъдат част от ключовите теми на Sofia CyberSec2019.

След лекторите и модераторите на събитието са еврокомисарят с ресор „Цифрова икономика и общество“ Мария Габриел, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси, специалисти по киберсигурност и софтуерни разработчици.

Участие в конференцията са потвърдили и зам.-директорът  на Агенцията на Европейския съюз по мрежова и информационна сигурност Ейдън Райън, директорът на отдела по комуникации в НАТО Стивън Меринджър, както и представители на компании като Microsoft, Kaspersky Lab, Clico Bulgaria, Coursedot, Palo Alto, IBM и много други. В рамките на конференцията са организирани и специализирани технологични лаборатории за обучения, в които ще бъдат демонстрирани практически решения за киберсигурност в различни сфери.

Повече за темите и лекторите на конференцията може да научите на sofiacybersec.com.

Подкрепи Economic.bg