Паундът потъва, докато Великобритания се подготвя за Brexit без сделка

Времето напредва, а крайният срок за постигане на търговска сделка чука на вратата

Паундът потъва, докато Великобритания се подготвя за Brexit без сделка

Снимка: Pixabay

Британският паунд пада рязко във вторник, удължавайки загубите, дължат на опасенията, че Великобритания се готви да „подкопае“ договора си за излизане от Европейския съюз и търговските си отношения с Блока, предава Reuters.

Към 15:00 ч българско време паундът бе поевтинял с 1%, след като същото се случи и в понеделник, и той вече се обменяше за 1.303 долара. Спрямо еврото британската валута се понижи с 0.8% във вторник и се обменяше за 1.1048 евро.

Последният кръг от преговори между Великобритания и ЕС започна днес, като Лондон предупреди Брюксел, че се подготвя за напускане без споразумение. ЕС отговори, че няма да има търговска сделка, ако Великобритания се опита да замени части от Споразумението за оттегляне, което подписа през януари.

Подобен ход може да застраши целия договор и да създаде търкания в Северна Ирландия, тъй като „щe пoдĸoпae яcнo и cъзнaтeлнo“ cпopaзyмeниeтo зa Ceвepнa Иpлaндия, ĸoeтo caмият пpeмиep пoдпиca минaлия oĸтoмвpи, зa дa ce избeгнe cъздaвaнeтo нa твъpдa гpaницa в peгиoнa, предава Financial Times.

Но времето напредва, а крайният срок за постигане на търговска сделка е 15 октомври.

Коментари: 0