Петролът поскъпна заради по-слабото производство в ОПЕК

Цените на двата основни сорта скочиха с над 1% по време на ранната европейска сесия

Петролът поскъпна заради по-слабото производство в ОПЕК

Снимка: Pixabay

240 ~ 2 мин. четене
Цените на петрола скочиха с над 1% в ранната европейска сесия, водени от новината, че износът на държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е паднал повече от очакваното през януари. Причината за това е засилващият се натиск и санкции върху Венецуела от страна на САЩ.
Към 11.30 ч. фючърсите на петрола сорт Брент се търгуваха за 63.4 долара за барел (1.5% ръст), а при американския лек суров петрол нарастването е с 1.2% до 53.75 долара за барел.

Допълнителен тласък на цените дадоха и предварителните данни за запасите от суров петрол в САЩ. Доклад на Американския петролен институт (API) показа, че те са намалели с 998 000 барела през миналата седмица до 447.2 млн. барела. Преди оповестяването на резултатите анализаторите очакваха да има увеличение с 2.7 млн. барела.

ОПЕК обяви в че е намалила производството си с почти 800 000 барела дневно през януари до 30.81 млн. барела.

Въпреки политическите сблъсъци между Венецуела и Съединените щати през годините назад, преди американските санкции срещу Каракас, наложени в началото на тази година, рафинериите в САЩ са били едни от най-големите купувачи на венецуелски суров петрол. Тези клиенти обаче вече ги няма.

„До момента няма признаци за промяна в правителството, виждаме нарастващи рискове, че производствените загуби могат да бъдат по-големи и по-рано от прогнозата ни за намаляване на снабдяване с 330 000 барела през 2019 г.“, заяви в сряда американската банка Goldman Sachs.

Венецуела се опитва да намери алтернативни клиенти, особено в Азия, но под натиска на САЩ много купувачи също отбягват да работят с венецуелската държавна петролна компания PDVSA.

„Производството на петрол бързо намалява и компаниите, които обикновено препродават венецуелския суров петрол, не са намерили начини за смекчаване на ефекта от санкциите на САЩ“, обяви Barclays.

Въпреки намаляването на производството в ОПЕК и кризата във Венецуела анализаторите твърдят, че световните петролни пазари остават добре снабдени, докато търсенето може да бъде засегнато от икономически спад.

ОПЕК съкрати прогнозата си за световния икономически растеж за 2019 г. с 0.2 процентни пункта до 3.3%, подчертавайки неблагоприятните фактори като забавяне на световната търговия.
Подкрепи Economic.bg