В ЕС се споразумяха за газовата директива, но с вратички за „Северен поток 2”

Текстът трябва да бъде официално одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС

В ЕС се споразумяха за газовата директива, но с вратички за „Северен поток 2”

Снимка: Pixabay

Измененията в газовата директивата на ЕС може да бъдат окончателно одобрени през следващите месеци, след като вчера в алианса бе постигнато предварително споразумение по нея. Това става ясно от изявление на Европейската комисия.

Представители на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, с участието на Европейската комисия, постигнаха компромисен вариант на измененията на този закон, чиято цел е да приложи европейското законодателство за всички газопроводи, преминаващи през ЕС.

„След това предварително политическо споразумение, текстът на директивата ще бъде изготвен на всички езици на ЕС и трябва да бъде официално одобрен от Европейския парламент и Съвета. След одобрение от двамата законодатели през следващите месеци, новият закон ще бъде публикуван в Официален вестник на Съюза и ще трябва да бъде транспортиран в националното законодателство в рамките на 9 месеца”, се казва в съобщението.

„Съгласувахме нови правила, за да гарантираме спазването на законодателството на ЕС за газопроводите с трети страни и да подобрим функционирането на газовия пазар на ЕС", пише европейският комисар по енергетиката и климата Ариас Канете в Twitter.

Въпреки че проектозаконът се основава на правилата на ЕС , които възпрепятстват доставчиците на газ да контролират преносната дейност и изискват достъп на трети страни до тръбопроводите, френско-германският компромис, включен в окончателната версия на новото законодателство, създава вратички за „Северен поток 2”, пише Bloomberg.  

Френско-германският план отрича решаващата дума на регулаторния орган в Дания по отношение на одобряване на проекта и дава тази власт главно в ръцете на германските регулатори, които след това биха могли да търсят и да получат вратички в изискванията на ЕС, стига те да не навредят на конкуренцията.

Независимо от размиването от първоначалното предложение, Комисията приветства договореното споразумение между законодателите на ЕС.

Коментари: 0