Петролът става интересен за играчите

Съветите на финансиста Бисер Манолов

Петролът става интересен за играчите

Снимка: БГНЕС

124 ~ 2 мин. четене

В предишния си материал миналата седмица препоръчах инвестирането в EEV (ProShares  UltraShort MSCI Emerging Markets) - фонд, чийто дялове се повишават при спад на фондовия пазар в нововъзникващите пазари.  Ценовото му ниво за малко падна до 20,50 долара за дял, след което отново се повиши до 21,05 долара за дял. Това представлява покачване от 2,68%. В интерес на истината входното ниво, което бе цитирано в предходния материал, бе 20 долара за дял.

Доларът повиши стойността си спрямо еврото с 1,17% спрямо предишната седмица и смятам, че тази позиция има добър потенциал. На традиционната месечна среща на Европейската централна банка се очаква анонсиране на допълнителни количествени облекчения, които безспорно ще натежат върху стойността на единната валута.

Стойносттите на златото и среброто се повишиха средно с  1,8%  от средата на миналата седмица. Считам, че в средносрочен план това са добри входни нива за покупки. Търговците на ценни метали са може би най-категорични от всички участници на финансовите пазари в прогнозите си, че Федералният резерв на САЩ няма да повиши лихвените проценти през 2015 година. Точно това е основната причина те да активират своите покупки при всеки спад на благородния метал.

В средносрочен план изглежда, че цените на петрола намериха своите най-ниски стойности. За пореден път петролът от типа „Брент“ повиши стойността си до 48 долара за барел. Твърде вероятно е нов пробив на нивото от 50 долара за барел да бъде по-устойчив, което ще активира поръчките за ограничаване на загуби на търговците, които са негативни по отношение цените на черното злато. Смятам, че покупка на петрол на ниво от 46 долара за барел ще донесе възвръщаемост между 2-3% в рамките на следващите десет дни.

Имам любима акция от сектора на компаниите, управляващи добива на злато. Компанията се казва Gold Resource Corporation. Кодът и е GORO.  Тази компания няма никакви дългове. Има изключително балансирано портфолио от златни мини, в смисъл на ниски производствени разходи, и нещо много важно – тя изплаща дивидент в размер на 1 цент на акция на месечна база.  В момента цената на компанията е около 2,80 долара за акция. Считам, че в момента на възстановяване на пазара на злато над 1250 долара за тройунция, акциите на тази компания ще се повишат поне с един долар.

И за финал желая успех на всички.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg