Петролната асоциация: Имахме 7-8 понижения на цените на горивата през последния месец

Това не е заради протестите, а заради тренда на цените на нефта

Петролната асоциация: Имахме 7-8 понижения на цените на горивата през последния месец
Темата за цените на горивата е доста притеснителна, когато се коментира в публичното пространство. При всички положения ние забравяме, че за последната една година при условно бавно покачване, цените в България изоставаха значително. Това заяви в студиото на bTV Живодар Терзиев, член на управителния съвет на Българската петролна и газова асоциация. Той посочи, че през последния месец цените на горивата у нас са се понижили 7-8 пъти. Това обаче не е заради протестите, които заляха страната, а заради тренда на нефта.

„Ако акцизът бъде повишаван, това неминуемо ще увеличи цената на горивото“, коментира Терзиев. По негови думи Петролната асоциация е съгласна с идеята на касовите бележки от бензиностанциите да пише каква е доставната цена и продажната цена на горивата и да се види какъв е маржът.

„Държавата е партньор в търговия на горива на 50%, в някои случаи на 55%. Предвид че държавата прибира половината от крайната цена на потребителя под формата на акциз и ДДС, напълно нормално е държавата да участва в този процес”, смята още Терзиев.

Относно мнения за картел на горивата, Терзиев заяви, че това е несериозно. По отношение на маржа при продажбата на горива на бензиностанциите, Терзиев заяви, че 7 стотинки не са достатъчни за да се платят заплатите на един обект. Думите му са по повод обвиненията на Веселин Марешки, който заяви, че се ограбват хората със 70 ст. на литър гориво.
Коментари: 0