Петролните цени скоро ще се нормализират

По-изгодно е нефтът да се продава на отрицателни цени, отколкото да се затвори сондаж

Петролните цени скоро ще се нормализират
2057 ~ 2 мин. четене

Много е трудно в тази пандемична обстановка да се правят каквито и да било прогнози, особено за петролните фючърси. Но мисля, че в най-скоро време цените ще се възстановят в рамките на 35-40 долара за барел, тъй като повечето държави все по-често говорят за постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса и за поетапно възстановяване на икономиките си. Това коментира за Economic.bg Христо Казанджиев, член на Българския енергиен и минен форум и експерт по нефта и газа. 

Според него доказателство за това е и сравнително стабилната цена на петрола от кошницата на световния петролен еталон Брент. Освен този северноморски тип петрол в кошницата влизат още четири вида  нефт - Forties, Oseberg, Ekofisk и Troll, като все повече се чуват експертни мнения в нея да бъде включен и основният руски тип петрол Urals.

„Основната причина за резкия срив на цените на фючърсите на западнотексаския лек суров петрол (WTI) до отрицателни нива е фактът, че добивните компании няма къде да съхраняват петрола – складовете са пълни“, коментира Христо Казанджиев. „А затварянето на сондажи е много драматично, тъй като след това много трудно могат отново да бъдат отворени и добивите – възобновени. Едно затваряне на сондаж драстично нарушава хидравличните му режими и може сериозно да го увреди при забойните зони. Така че прекратяването на добива от един сондаж е изключително сериозен проблем чисто от технологична гледна точка. Всяко такова спиране след това води до много сериозни загуби и до влошаване на самия добив. Така че за добивните компании е много по-изгодно да продължат да произвеждат и да продават известно време на загуба, отколкото да затворят сондажите“, коментира още експертът.

Сривът на WTI не е показателен, тъй като той не е световен еталон, както Брент, а се продава основно в САЩ, обясни още Христо Казанджиев.  На международните петролни пазари WTI почти не се предлага, а служи единствено като индикативна стойност за състоянието на най-големия доскоро потребителски пазар на нефт в света – американския.

Подкрепи Economic.bg