Петролът поевтинява след скока в началото на седмицата

Цените бяха повлечени надолу и от очакваното нарастване на запасите в САЩ

Петролът поевтинява след скока в началото на седмицата

Снимка: Unsplash

Цените на петрола паднаха в четвъртък, след като се повишиха осезаемо в двете предишни сесии, тъй като опасенията относно слабото търсене на гориво се появиха отново. Това се случва, докато производствените платформи в югоизточната част на САЩ предприеха стъпки за възобновяване на производството си след преминаването на урагана Сали, предава Reuters.

Към 07:40 ч българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.04% до 41.78 долара за барел, след като в сряда цената му скочи с 4.2%. Лекият американски суров петрол WTI пък поевтиня с 1.22% до 39.67 долара за барел, след ръста от 4.9% в предишната сесия.

Цените бяха повлечени надолу и от очакваното нарастване на запасите на дестилати в САЩ, което поражда опасения за търсенето на гориво в най-голямата икономика в света.

Запасите от дестилат се увеличиха с 3.5 млн. барела миналата седмица, показват данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA) в сряда. Седмичното търсене на гориво е спаднало до 2.81 млн. барела на ден, което формира спад от 27.2% по-малко от преди година, съобщава EIA. В момента запасите на дестилати са най-високите за това време на годината от 1991 г. насам.

Група на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, се събира в четвъртък, за да направи преглед на пазара, но е малко вероятно да препоръча по-нататъшно намаляване на добива на петрол въпреки скорошния спад на цените, съобщиха източници на Reuters.

ОПЕК+ се съгласи през юли да намали производството със 7.7 млн. барела на ден или около 8% от световното търсене от август до декември.

Коментари: 0